Jongerenraadslid Wouter van der Horst: ,,De Dalai Lama, toffe peer’’

Met Raad en Daad is de rubriek die op lichtvoetige wijze informeert, duidt en achtergronden geeft maar ook bedoelt is om informatie te verstrekken over wat er in gemeente Waadhoeke speelt.

Gemeente Waadhoeke heeft een jongerenraad. Jongeren kijken vaak met een eigen onbevangen blik naar zaken die de gemeente aangaan. Zij durven vaak nog ‘out of the box’ te denken en komen soms met verrassende inzichten. Daarom zijn we blij dat we met deze jongerenraad. Zij vergaderen over de thema’s die spelen in Waadhoeke. Deze raad is voor jongeren uit het voortgezet onderwijs. Lijkt het je leuk om eens te kijken hoe dit gaat, of wilt je zelf raadslid worden neem dan contact met Rymke Prins, zij is de griffier van de jongerenraad. Of als je iets wilt meegeven aan de jongerenraad kun je haar ook mailen. Het e-mail adres is: jongerenraad@waadhoeke.nl

We stellen in deze rubriek stapsgewijs de jongerenraad aan u voor. Vandaag: Wouter van der Horst

Stel jezelf even aan ons voor

Ik ben Wouter van der Horst, ik ben 17 jaar oud en ik woon in Tzum. Ik doe dit jaar examen aan het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden wat natuurlijk erg spannend is. Ik houd van muziek, ik speel daarom ook trombone en maak ik muziek achter de computer. Verder ben ik erg geïnteresseerd in geschiedenis en politiek.

Waarom zit je in de jongerenraad?

Ik vind het vooral erg belangrijk dat de jeugd meer wordt vertegenwoordigd in de lokale politiek. En wat is een betere manier om dat voor elkaar te krijgen, dan als jongere zelf in een raad vol met jeugd te gaan zitten. Op deze manier hoop ik mijn eigen steentje bij te dragen aan het doel om als jeugd meer inspraak te krijgen binnen de politiek.

Wat is het spannendste dat je ooit hebt gedaan?

Als ik ooit zou hebben geskydived, dan zou dat het wel zijn. Maar helaas. Ik denk dat optreden in het Concertgebouw in Amsterdam dan wel het meest dichtbij komt, en dan vooral mijn eerste keer. Jaarlijks trad ik namelijk op met het Schoolorkest Beyers Naudé in het Concertgebouw tijdens het Orkestival. En ik kan je vertellen, spelen in het gebouw “met ‘s werelds beste akoestiek”, is best een ervaring.

Wie zou je wel eens willen ontmoeten?

Ik denk dat ik dan voor de Dalai Lama ga. Hoewel hij natuurlijk een religieus leider is en een enorm serieuze functie bekleedt, ziet hij er naar mijn mening toch altijd redelijk chill uit. Van de dingen die ik over hem heb gezien, profileerde hij zichzelf altijd als wijs en geleerd, maar tegelijkertijd ook rustig en gevat. Toffe peer dus, denk ik.

Hoe leven mensen in Waadhoeke over 20 jaar denk je?

Mensen leven over twintig jaar waarschijnlijk veel sneller en gemakkelijker. Het is namelijk al een bestaande ontwikkeling om alles steeds sneller en compacter te willen doen. Pakketjes liggen voor 24 uur op de deurmat, een partner vind je door te swipen, je avondeten wordt voor je gemaakt en naar je toe gebracht, enzovoorts. Als dit tegenwoordig al de gang van zaken is, stel je dan eens voor hoe dat over twintig jaar is.

Berber Bonnema

Adviseur raadscommunicatie