Judotalent Sanne Hartman wil zo ver mogelijk komen

SEXBIERUM – Alles wat ze aanraakt, lijkt wel in goud te veranderen. Sanne Hartman, pas elf jaar, wint de ene na de andere judowedstrijd. Ze komt uit in de categorie onder 15 jaar. Als jongste in die categorie verrast ze vriend en vijand door ook daar veel prijzen in de wacht te slepen. Grote droom van Sanne is ooit op de Olympische spelen te staan.

Maar voor het zover is, wil ze graag op het Europees Kampioenschap onder vijftien een prijs winnen. 

Als peutertje wist Sanne het al, ze moest en zou op judo. Haar oudere zus Ilse zat al op judo en Sanne was altijd samen met haar ouders bij de wedstrijden aanwezig. ,,Ik wil ook op judo’’, was het, ze moest en zou ook meedoen, toen ze nog maar drie en een half was, is ze begonnen bij Koka hier in Sexbierum’’ vertelt moeder Ida. Al snel bleek de kleine Sanne talent te hebben, het werd tijd om een volgende stap te zetten. Sanne verliet de club in het dorp en ging judoën bij het sportcentrum van Véronique Akkermans in Wommels. Ze had een doel: Fries kampioen worden in haar klasse. Kort na de overstap lukte dat.

 

Regionaal Trainingscentrum

Naast trainen bij Véronique Akkermans begon Sanne ook te trainen bij het Regionaal Trainingscentrum in Heerenveen, een kweekvijver voor talenten, en bij Judo A-zeven ook in Heerenveen. Om een volgende stap in haar judocarrière te zetten, is Sanne begin dit jaar overgestapt naar judoclub Kings. ,,Dat is de grootste judoclub van Friesland. Die zit in Burgum, twee keer in de week train ik daar anderhalf uur en één keer in de week in Heerenveen. We gaan daar met de auto naar toe, soms heb ik geen zin om naar de training te gaan, maar als we er zijn, vind ik het wel weer leuk.’’

,,Volgend jaar zou ze naar de topsportopleiding in Heerenveen kunnen gaan. Dat zou betekenen iedere dag met de bus naar Franeker, van Franeker naar Leeuwarden met de trein en dan overstappen naar Heerenveen. Daar vinden we haar nog te jong voor.’’

Sanne: ,,Ik zit nu in groep acht, na de zomer ga ik naar de AMS, naar de Havo.’’ Moeder Ida: ,,Ze krijgt dan de sportstatus, de school houdt dan rekening met haar trainingen en wedstrijden, over een paar jaar kan ze altijd nog naar de topsportopleiding in Heerenveen of Groningen. In Heerenveen bij het Regionaal Trainingscentrum krijgt ze nu ook training van toptrainers.’’

 

Olympische droom

Sanne wil graag alles uit haar talent halen. ,,Ik droom ervan om mee te doen op de Olympische Spelen. Een groot voorbeeld heb ik niet echt. Nu heb ik de blauwe band met bruine slip, op het volgende examen hoop ik dat ik de bruine band haal. De zwarte band kun je pas halen als je zestien bent. In Burgum is Niels Pál Béres mijn trainer, van hem leer ik heel veel. Op dinsdag trainen we op techniek en op donderdag hebben we wedstrijdtraining. Er gaat ook altijd een coach van judoschool Kings mee naar de wedstrijden. Nu bij de -15 wedstrijden zijn veel meisjes al veertien, ben ik één van de jongsten. Maar het gaat heel goed, de beste vier van het district gaan naar het Nederlands kampioenschap. Dat is in het eerste jaar al gelukt. Ik werd vijfde van achtentwintig deelnemers. Mijn mooiste prijs heb ik in Venray gewonnen, dat is een heel groot internationaal toernooi met wel 2500 deelnemers. Dat ik daar eerste werd, was wel heel leuk!

 

Voetbal

Op de vraag wat Sanne behalve judo leuk vindt om te doen, antwoord ze: ,,Voetballen! We zijn met het schoolvoetbaltoernooi van de gemeente Waadhoeke eerste geworden. Ik was keeper, we wonnen op penalties. Ik heb er één genomen en de volgende penalty gestopt. We mogen nu naar de Noordelijke competitie.

 

Sanne won al meer dan honderd prijzen met judo en wil nog veel verder komen in haar sport. Mocht dat niet lukken, kan ze altijd nog voetbalster worden. Zusje Mirthe van negen is eveneens een groot judotalent, van de zusjes Hartman gaan we ongetwijfeld nog veel horen.