Open dag akkerbouwbedrijf Vogels Firdgum

FIRDGUM - In oktober 2017 verwoestte een grote brand op akkerbouwbedrijf van de familie Vogels in Firdgum onder andere de aardappelloods. Inmiddels is er een nieuwe bewaarloods gebouwd die zaterdag 18 mei door belangstellenden kan worden bekeken op een open dag die samenvalt met de viering van het 100-jarig bestaan van de maatschap.

Wat in die oktobernacht begon met een brandende tractor, groeide uit tot een enorme brand waarbij de aardappelschuur met de complete oogst aan pootaardappelen verloren ging. Bovendien liep ook de woonboerderij van de familie flinke schade op. Dat was toen, nu staat er een nieuwe bewaarloods.

Wat is er gebouwd?

In de loods is ruimte voor 4.500 kisten op lucht. Hiervan kunnen er 1500 ondersteund worden middels een koelsysteem op het natuurlijke koudemiddel CO2. Opvallend aan de bewaring zijn de betonnen drukwanden die zijn toegepast in de cellen. Deze drukwanden bestaan uit één stuk. Het beton is daardoor robuuster en duurzamer en oogt door het ontbreken van naden en kieren strakker.

De uien worden nu ook in kisten opgeslagen. Er zijn twee cellen gemaakt om 1000 kisten uien op te slaan. Deze cellen hebben meer ventilatiecapaciteit en aangepaste luikafmetingen.

Naast de aardappel- en uiencellen is er ook een werkcel gecreëerd. Hierin staat een afwijkende droogwand ten opzichte van de overige cellen waarmee vochtige partijen extra snel kunnen worden (voor)gedroogd en verwarmd. Daarnaast wordt de cel tijdens het sorteren gebruikt als wegzetruimte voor een product dat klaar is voor transport.

De cellen zijn voorzien van zuigventilatie met toerengeregelde en geluidsarme ventilatoren. Er worden geen synthetische koudemiddelen gebruikt om te koelen. De restwarmte van de koeling wordt ter plaatse gebruikt voor de vloerverwarming van de sorteerruimte en de vloer van de naastgelegen overheaddeuren.

Gebouwd onder architectuur

Door het ontwerp samen met de architect op te zetten, werden de praktische en landbouwkundige kant goed bewaakt. De architect zorgde voor de details aan de buitenzijde, waardoor de loods zich onderscheidt van andere opslagruimtes in de omgeving. Bij het ontwerp van de bewaarloods zijn dezelfde elementen, die gebruikt zijn bij het huis, teruggekomen.

De grote glazen overheaddeuren aan weerszijden van het gebouw en de lichtstraat in de nok, zorgen voor veel natuurlijk daglicht in de gangpaden en sorteerruimtes. De deuren zijn hoger dan standaard, zodat het gebouw optisch kleiner lijkt.

100 jaar

Maatschap Vogels bestaat in 2019 100 jaar. Om dit samen met de opening van de nieuwe bewaarloods te vieren, wordt zaterdag 18 mei de nieuwe bewaarloods opengesteld voor publiek. Van 11.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom aan de Camstrawei 41 in Firdgum. Naast het bezichtigen van de nieuwe kistenbewaring kan er kennis gemaakt worden met de deelnemende bedrijven. Er is een looproute met interessante informatiepunten op verschillende plekken van het bedrijf. Voor kinderen is een speurtocht uitgezet.