Alzheimercafé over dementie-vriendelijke samenleving

FRANEKER - Het thema van het Alzheimercafé op dinsdag 26 maart is ‘Dementievriendelijke samenleving’. De bijeenkomst is in Saxenoord in Franeker en begint om 19.30 uur.

Het thema wordt gepresenteerd door Klaasje Voskuil en Jelte Pasma van Alzheimer Nederland. Dementie wordt volksziekte nummer 1: nu al leven er 270.000 mensen met dementie in Nederland, in 2040 is dit aantal naar verwachting verdubbeld. Heel Nederland krijgt er dus mee te maken; in familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of op het werk.

70 procent van de mensen met dementie woont gewoon thuis, dat is ook wat de meeste mensen zolang mogelijk willen na de diagnose dementie. Zij gaan er vaak nog alleen op uit voor een boodschap of naar de kapper of de tandarts. Meestal gaat dat zonder problemen, maar soms weten zij het even niet meer.

Het is daarom belangrijk dat niet alleen mensen uit hun naaste omgeving, maar ook anderen dementie kunnen herkennen en weten hoe zij hiermee kunnen omgaan. Het gesprek gaat deze avond vooral over hoe de buurt dementievriendelijk te maken is.

Het Alzheimer Café is een maandelijks trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang en de koffie en thee zijn gratis.

Het Alzheimer Café Noordwest Friesland is een samenwerkingsproject van Stichting Alzheimer Nederland met Patyna, Stichting Palet, Noorderbreedte, Zorgcentrum het Bildt, Thuiszorg het Friese Land en Ouderenwerk Waadhoeke.