‘Onze beloning is een glimlach’

FRANEKER - - Het gesprek is nog maar net begonnen, of verschillende piepjes komen uit de jaszak van Karin Flisijn. Berichtjes die binnenkomen via Facebook of WhatsApp. ,,Zo gaat het de hele tijd,” zegt ze. ,,Mensen weten ons inmiddels te vinden.”

‘Ons’, daarmee verwijst ze naar Annet Koster, Wilma Scholte, Miranda Hiemstra en zichzelf. De harde kern van Kledingbank Waadhoeke, die op dinsdag 2 april de deuren opent. Een project dat een uit de kluiten gewassen hobby is, zo vertellen de dames. Het begon met Waadhoede voor Elkaar in Nood, een hulpgroep voor mensen die moeite hebben met rondkomen.

Oproepen

,,Op Facebook heeft dit vierhonderd leden en die groep groeit enórm”, weet Karin. Als iemand dringend behoefte heeft aan bijvoorbeeld brood of ander eten, dan zorgt Waadhoede voor Elkaar in Nood ervoor dat er een oproep op de Facebookpagina wordt geplaatst. Mensen die dan nog eten over hebben, of mogelijkheid hebben om die aan te schaffen, kunnen daar dan op reageren. En dat werkt, zo getuige de piepjes uit Karins telefoon.

Regelmatig staat er zo’n oproep op de Facebookpagina. In januari waren er zelfs vier noodoproepen, wat er behoorlijk veel zijn. Karin: ,,Er zijn mensen die van vier euro in de week moeten rondkomen. Veel mensen hebben het door ziekte, werkloosheid of een scheiding niet ruim. We hebben zelfs een noodvraag gekregen van twee mannen die onderdak zochten. Dat is gelukt.”

Stapels dozen

Karin is als initiator het meest aan het woord van het vierkoppig gezelschap. De van oorsprong Brabantse kwam drie jaar geleden hier wonen. Ze heeft zelf in de wettelijke schuldsanering gezeten en weet hoe moeilijk het is om rond te komen van weinig geld. ,,In Franeker had je wel iets voor mensen die weinig te besteden hebben, maar vooral rondom kerst. Niet het hele jaar door.”

Daar wilde ze verandering in brengen. Dat begon dus met het regelen van voedsel, maar na een tijdje kwam daar kleding bij. ,,Eens kwamen er ouders van een gezin met vier kinderen. Ze konden geen eten betalen, maar ook geen kleding. De kinderen liepen op kapotte schoenen naar school, en gingen zelfs in pyjama over straat.”

Het ging Karin aan het hart, en ze besloot er iets mee te doen. Een oproepje op Facebook, en binnen no-time kwamen er kleren binnen. Steeds meer kleding. Zoveel kleding dat opslag een probleem werd. Daarom stelde Miranda Hiemstra een van haar slaapkamers ter beschikking. ,,Uiteindelijk moest je over de dozen klimmen”, lacht ze.

Sorteren en wassen

De vrijgevigheid van zoveel mensen, plus de groeiende vraag naar kleding, heeft ertoe geleid dat op 2 april de deuren open gaan van Kledingbank Waadhoeke. De winkel komt in de voormalige Bentex aan de Dijkstraat. Het komt tot stand in samenwerking met de Skûle Welzijn en kledingwinkel Gewoon Mooi.

De kluswerkzaamheden zijn volop aan de gang, en ondertussen zijn Karin, Wilma, Miranda en Annet volop bezig met het sorteren en wassen van de vele tientallen dozen kleding. ,,Dat wassen en strijken doen we nu nog thuis, maar het is de bedoeling dat er in de winkel een was- en strijkservice komt”, vertelt Wilma. Binnenkort volgt de inrichting van de Kledingbank, die ook een kinderhoek en stamtafel krijgt. ,,Zodat mensen er even koffie kunnen drinken en een krant kunnen lezen”, vertelt Karin.

Sociaal karakter

Verder krijgt de winkel een activiteitenhoek. ,,In december hadden we een kerstborrelmiddag georganiseerd in de Poort van Franeker”, vertelt Karin. Het idee was een kop koffie of thee en ranja voor de kinderen. Maar een aantal vrijwilligers ging nog aan de bak, en zo ontstond er een extra feestelijke middag met taarten en hapjes. ,,Met pasen willen we paasstukjes gaan maken. Dat soort activiteiten kunnen hier dan ook plaatsvinden.”

Kleding wordt de hoofdzaak in de winkel. Daarnaast zal ook hulp op het gebied van eten blijven bestaan. Karin: ,,In Franeker is een instelling die regelmatig te veel kookt. Het overgebleven eten halen wij dan op. Ook is er sinds kort een restaurant dat meedoet. Voor hen kost het geld om eten weg te gooien, terwijl wij er juist mensen blij mee maken. Het is een succes.”

Omhelzing

Het is mooi, al die gulheid, maar de aanleiding van de Kledingbank is niet om een vreugdedans bij te maken. ,,Een kledingbank zou niet nodig moeten zijn, maar dat is het wel en dat wordt alleen nog maar meer”, verwacht Karin. Miranda: ,,Alles wordt duurder, de toeslagen worden minder. Je ziet veel mensen door werkloosheid of scheiding in de problemen raken.”

De vier dames weten hoe het is om krap bij kas te zitten, en hoe fijn het is om dan een steuntje in de rug te krijgen. Daarom zetten ze zich met liefde in voor de oprichting van de Kledingbank Waadhoeke, al betekent dit soms lange dagen werken. ,,Onze beloning is een glimlach”, vertelt Wilma. ,,Dat maakt dit werk waardevol.” Annet: ,,Ik bracht laatst een tas boodschappen naar een gezin. Ze huilden en omhelsden me.” Het komt herkenbaar voor bij de andere drie vrouwen. Karin: ,,Dat is waar we het voor doen.”

Kledingbank Waadhoeke is vanaf 2 april geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie via Facebook: Kledingbank Waadhoeke.

Kledingbank zoekt vrijwilligers

In aanloop naar de opening van de Kledingbank Waadhoeke is alle hulp welkom. Het meest arbeidsintensief is momenteel het in ontvangst nemen, sorteren en opslaan van alle kleren die binnenkomt. Deze werkzaamheden vinden plaats op dinsdag, woensdag en vrijdag. Maar mocht het beter uitkomen om in de avond te helpen sorteren, dan kunnen belangstellenden dit aangeven. Het team beoordeelt dan of dit mogelijk is. Ook mensen die na opening van Kledingbank Waadhoeke in de winkel willen helpen, kunnen een mail sturen naar kledingbankwaadhoeke@gmail.com.

Tekst: Martine van der Linden