Iris Kroes op jubileumconcert Stedelijk Muziekcorps Harmonie Franeker

FRANEKER - Het Stedelijk Muziekcorps Harmonie Franeker viert dit jaar haar 165-jarig bestaan. Het is daarmee het oudste muziekkorps van Friesland en zelfs één van de oudste harmonieorkesten van Nederland. Iris Kroes is gevraagd op te treden op het jubileumconcert op 6 april.

Het muziekgezelschap kent een zeer rijke geschiedenis met veel hoogte- en dieptepunten, die zijn beschreven in het 150-jarig jubileumboek: ‘Van oorsprong tot driesprong’, geschreven door wijlen mr. Karel van der Zwiep.

PC

Het korps speelt een breed repertoire, van marsen, onvervalste walsen, pop, jazz tot latinmuziek en is vooral bekend vanwege de optredens tijdens de PC, Koningsdag en Agrarische Dagen. Door ieder jaar een aantal keer te musiceren in de Franeker binnenstad probeert het een steentje bij te dragen aan de Franeker gemeenschap en omstreken.

Er wordt daarnaast ook opgetreden op festivals en is het gezelschap altijd te porren voor bijzondere uitstapjes. Zo kijken de leden met plezier terug op de muzikale bijdrage aan het succesvolle theaterstuk “Lost in de Greenhouse”, dat vorig jaar werd opgevoerd in de kassen van Sexbierum.

OBS De Opslach

Ook neemt het korps initiatieven om de jeugd te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen. Zo is er in samenwerking met OBS De Opslach in Franeker een jeugdblaasklas gestart waarin volop gezamenlijk wordt gemusiceerd.

Zaterdag 6 april staat volledig in het teken van het 165-jarig bestaan. ’s Middags vindt er in het gebouw De Driesprong, Salverderweg 21 in Franeker van 13.00 tot 18.00 uur een reünie plaats voor leden, oud-leden en overige personen die in de loop der jaren een bijzondere band met de vereniging hebben opgebouwd.

Buffet

Tijdens deze bijeenkomst is er voldoende tijd voor het bijpraten en ophalen van herinneringen. Er wordt dan ook een workshop georganiseerd waarin een ieder op zeer verrassende wijze met het ‘maken van muziek’ wordt geconfronteerd. De festiviteit wordt afgesloten met een lopend buffet. Meer informatie: www.harmoniefraneker.nl. Aanmelden kan via harmonie.franeker@gmail.com.

Iris Kroes

’s Avonds wordt in de Sporthal De Trije aan de Hertog van Saxenlaan in Franeker vanaf 20.00 uur een jubileumconcert gegeven.. Er wordt een gevarieerd optreden geboden in samenwerking met zangeres en harpiste Iris Kroes, winnares van The Voice of Holland in het tweede seizoen. Ook de jeugdblaasklas treedt op. Kaarten in de voorverkoop zijn ook via bovenstaand mailadres verkrijgbaar.