Trainer Franeker Tennis Club in de schoolbanken bij Ruud van Nistelrooy

FRANEKER - Jeugdtrainer Nathan van der Lecq heeft onlangs het certificaat Doelgericht Coachen van de Ruud van Nistelrooy foundation behaald.

Nathan van der Lecq heeft zijn eigen tennisschool en is al jaren de drijvende kracht achter de ontwikkeling van tennistalent bij de jeugd vanaf 8 jaar. De tennisschool is aan verschillende tennisverenigingen in Noord WestFriesland verbonden, waaronder de Franeker Tennis Club.

Hij vertelt enthousiast over zijn tijd bij de foundation en het behalen van het certificaat Doelgericht Coachen. ,,Ik heb veel geleerd over de mentale kant van het coachen. Met persoonlijk en individueel contact bereik je vaak meer dan met uitgebreide tactische trainingen.’’

Balans

Nathan wil de uitdaging aan om de balans te vinden tussen persoonlijke aandacht en technische oefenstof om zo het beste uit iedere speler te halen. ,,Natuurlijk gaat niet iedereen het proftennis niveau halen," vertelt de trainer die vooral de persoon achter de sporter wil leren kennen. ,,Maar het is heel mooi om kinderen te helpen in hun eigen ontwikkelingen het beste uit zichzelf te laten halen. En dat is niet alleen op tennisgebied, maar zeker ook op andere terreinen.”

Tijdens de opleiding kwam Nathan in contact met deskundigen uit de beroepsport met veel kennis op het gebied van sportpsychologie. Zij dragen de filosofie uit van Ruud van Nistelrooy die hij tijdens zijn loopbaan ontwikkelde vanuit de samenwerking met coaches als Foppe de Haan en Sir Alex Ferguson.

Jeugdtrainer belangrijk

Deze coaches had Ruud echter nooit ontmoet als hij bij zijn jeugdliefde Voetbalvereniging Margriet niet de juiste jeugdtrainer had getroffen, die hem het vertrouwen en de begeleiding gaf om zijn talenten te ontwikkelen. ,,Jeugdtrainers hebben meer invloed op de jeugd, dan sommigen zouden verwachten."

De opleidingskosten van Nathan werden gedragen door Nh 1816 Verzekeringen, de verzekeraar waar Hiemstra Financiële Diensten veel particuliere verzekeringen onderbrengt. Alex Loots is mede-eigenaar van Hiemstra Financiële Diensten: "Wij zijn als bedrijf sterk betrokken bij het verenigingsleven en diverse maatschappelijke initiatieven in onze regio. Op die manier doen we iets terug voor desamenleving waar onze klanten onderdeel van zijn. Zo zijn we al jaren als hoofdsponsor verbonden aan het Franeker Open wat dit jaar alweer voor de 5e keer wordt georganiseerd door de Franeker Tennis Club.

Op de foto ontvangt Nathan uit handen van Alex Loots de door Ruud van Nistelrooy persoonlijk gesigneerde oranje bal. Een mooi symbolisch cadeau van de sponsor aan de tennisvereniging.