Vocalibre brengt ode aan Sweelinck in d’Alde Wite

DRONRYP - Vocaal ensemble Vocalibre is zondagmiddag te beluisteren in d’Alde Wite in Dronryp. In het programma wordt onder andere een ode gebracht aan Jan Pieterszoon Sweelinck die wordt gezien als de grootste componist die Nederland heeft voortgebracht.

Vocalibre is opgericht in 2011 en staat onder de artistieke leiding van Egbert Klazenga. Enthousiasme en ambitie zijn de sleutelwoorden van waaruit wordt gewerkt aan een repertoire van voornamelijk klassiek en kerkmuziek. Meestal wordt er a capella gezongen, maar zondag verzorgt Jochem Schuurman een instrumentale bijdrage op het koororgel van d’Alde Wite. Het oudste kerkorgel - uit 1653 - van Friesland.

De vier-, vijf- en zesstemmige psalmzettingen, gebaseerd op de melodieën van het Geneefse Psalter brengen de oud-testamentische woorden op heel bijzondere wijze tot leven.Veel van die teksten zijn van de hand van Koning David waarin vaak het verlangen van het volk naar de komst van de Messias op aarde doorklinkt.

J.P Sweelinck ligt begraven in de Oude Kerk van Amsterdam, de kerk waar hij vele jaren organist was. Hij was “weerdigh een Prince der Musijcken genoemt te worden”. Op zijn grafschrift prijkt, verwijzend naar zijn psalmzettingen, een gedicht van P.C. Hooft.

Het concert begint om 15.30 uur, de kerk gaat een half uur eerder open.