125 leden Oranje vieren 125-jaar muziek in Minnertsga

MINNERTSGA - Christelijke muziekvereniging Oranje uit Minnertsga heeft zaterdag haar jubileumjaar feestelijk geopend. De vereniging bestaande uit een fanfare, drumfanfare, majorettes, jeugdorkest en kinderdans bestaat 125 jaar, en telt ook exact 125 leden.

Ceremonie

De opening van het lustrum vond plaats op de Buorren, in het centrum van Minnertsga in de stralende zon. De drumfanfare en alle majorettegroepen kwamen in vol ornaat opmarcheren. De start van de openingsceremonie werd gegeven door het koperensemble vanaf de toren van de Meinardskerk.

Daar hing de jubileumvlag klaar om naar beneden af te dalen. Daar werd hij overgenomen door de vaandeldrager en via de majorette groepen van klein naar groot overgedragen aan de voorzitter Hilco Wagenaar.

Hierna volgde het openingswoord met als bijzonder gegeven dat de gehele muziekvereniging precies 125 leden telt tijdens het 125 jarig bestaan. De drumfanfare liet het begin van de Street show die op 29 juni tijdens de marsparade in zijn geheel aan bod komt. De drumfanfare en majorettes sloten de ceremonie af met de dans Amigo, die dit jaar nog vaker terug komt.

Receptie

Er volgde een receptie voor leden en genodigden in MFA De Doarpsfinne, waar het jeugdorkest Jong Oranje de muzikale opluistering verzorgde met vlotte nummers. Vervolgens werden leden en genodigden met foto’s en hilarische sketches door de geschiedenis van Oranje geleid.

Zo kwamen alle uniformen voorbij. De wethouder van cultuur en de voorzitter van de OMF hadden fraaie woorden voor Oranje en de voorzitter sloot af met als thema het ‘Oranje gevoel’ wat voor de leden erg herkenbaar was.

Jubileumconcert fanfare

De fanfare speelde muziek van de afgelopen decennia, ondersteund door een fotopresentatie. De leden konden een top drie van favoriete werken aanleveren, waaruit de dirigent een keuze maakte. Zo werden er (delen uit) concourswerken gespeeld, kwamen er oude marsen voorbij en was er ruimte voor stukken met een emotionele lading, in memoriam genoemd.

Dit leverde tranen van ontroering en herkenning op in het publiek. Het nummer To my Country, met op orgel Simon Bouma blijft de grote publieksfavoriet met een staande ovatie. Ook is er aan de jeugd gedacht met lichte muziek. In totaal werden er 15 stukken gespeeld, een pittig programma.

Volop activiteiten

De komende maanden zullen diverse concerten en optredens volgen vanwege het jubileum. Zo is er op 4 mei een herdenkingsconcert van de fanfare in de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie, verzorgt Oranje op 13 april workshops voor majorettes, is er op 11 mei een play-inn voor alle jeugd uit de regio én een concert van Regiments fanfare Garde Grenadiers.

De drumfanfare organiseert voor 29 juni een marsparade festival in Minnertsga met een sterk deelnemersveld aan bands. Eind september volgt een reünieweekend voor leden en oud-leden. Het gehele jubileumprogramma is te vinden op www.oranje-minnertsga.nl of op Facebook en Instagram.