Leerlingen AMS derde in beroepenwedstrijd beste timmerman

FRANEKER - Harm van der Ploeg (16) uit Ried en Rienk Kamstra (16) uit Sexbierum, twee eindexamenleerlingen van CSG Anna Maria van Schurman, sleepten vrijdag in Leeuwarden de derde prijs in de wacht in de beroepenwedstrijd voor beste timmerman. Het Lauwers College in Buitenpost ging er met de eerste prijs vandoor.

Welke Friese vmbo-school levert de beste timmerman? En welke de beste metselaar? Daar draaide het donderdag en vrijdag om in de beroepenwedstrijd voor vmbo-leerlingen in Leeuwarden. Deze wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door opleidingsbedrijf Bouwmensen in samenwerking met een aantal Friese (bouw)bedrijven, en legt een directe verbinding tussen de toekomstige toppers in de bouw en het bedrijfsleven. De AMS deed dit jaar alleen mee aan de timmerwedstrijd.

Opdracht

Harm en Rienk, die op de AMS beiden kozen voor het profiel ‘Bouwen, Wonen en Interieur’, werkten net als de andere deelnemers aan de opdracht die donderdag aan ze werd gepresenteerd: ‘maak aan de hand van een technische bouwtekening een blok voor ‘spikerslaan’. Ze waren blij verrast met de derde prijs en net als hun familie en docenten enorm ‘grutsk’ op deze prestatie. Het eindresultaat staat de komende week ter bewondering op het erepodium van de school.

Talentontwikkeling

Op de AMS kunnen leerlingen kiezen uit de profielen MVI (Media, Vormgeving en ICT), BWI (Bouwen, Wonen en Interieur), PIE (Produceren, Installeren en Energie), D&P (Dienstverlening en Producten) en Groen. Deze profielen richten zich elk op specifieke vaardigheden binnen een bepaalde beroepsgroep en sluiten daarom naadloos aan op het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt.

Simona de Wit, coördinator van de profielafdelingen: ,,Op de AMS kiezen de leerlingen wat echt bij ze past en krijgen ze volop de kans hun talenten te ontwikkelen. De beroepenwedstrijd van Bouwmensen is een prachtige gelegenheid voor leerlingen in de bouw om hun talenten in de praktijk te laten zien.”

Bouwmensen

Bouwmensen is een opleidingsbedrijf voor de bouw dat zorgt voor voldoende instroom van vakbekwaam personeel voor de toekomst. Het is een landelijke organisatie met bijna dertig aangesloten vestigingen. Bouwmensen werkt samen met ervaren en betrokken partners in het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en met overheidsinstellingen.