‘Ik ben verslaafd aan schoonheid’

FRANEKER Een eindje SUPpen, alleen of met een groep; Aukje Postma vindt het geweldig. Maar tijdens een SUProndje valt het haar telkens weer op hoeveel afval er in het water ligt. Het ziet er niet uit, en het is slecht voor het milieu. Daarom wil ze een nieuw project starten in Waadhoeke: de SUPclean-up.

Aukje Postma is een fervent zeilster. Het is onder meer de snelheid wat ze zo mooi vindt aan deze sport. SUPpen kwam op haar pad doordat ze de SUP11steden mede organiseerde. ,,Ik kreeg uiteindelijk de vraag of ik zelf ook niet eens een keer wilde SUPpen. Ik dacht: SUPpen is suf.” Maar al na één les was ze verkocht: ,,Het is net alsof je op een motor zit.”

Structureel schoonmaken

Ze spendeerde vervolgens vele uren op een SUPboard en haalde de nodige diploma’s om zelf een SUPschool te beginnen. Die is sinds 5,5 jaar een feit: SUP Away. Ze geeft lessen in Franeker, Akkrum en Grou. ,,Je toert met gasten en bent volop van de natuur aan het genieten. Je wilt dat wat je om je heen ziet, mooi en schoon is. Maar dit laatste is steeds minder het geval. Dat is niet alleen zonde, het is ook slecht voor het milieu. En het komt terug in het ecosysteem. Mijn ouders leerden mij vroeger al tijdens het zeilen: gooi niets overboord, de vissen eten dat op.”

Een bevriende mede-SUPper, Janneke Smits uit Gouda, vindt het vele zwerfafval ook een doorn in het oog. Ze is daarom een project gestart: De SUpclean-up. Aukje: ,,Ze begon vorig jaar in Gouda met een pilot. De gemeente en afvalverwerkingsbedrijf Cyclus waren na afloop heel enthousiast. Ze zagen: als je structureel schoonmaakt, dan blijft het schoon.”

Challenge

Nu wil Aukje dit project in Waadhoeke uitrollen. Een aanvraag voor een pilot ligt inmiddels bij de gemeente. Liefst zou ze er in april mee willen starten. Het doel van de SUPclean-up is om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van hoeveel zwerfafval er is, wat voor effecten dit heeft op het milieu. Plus dat iedereen iets kan doen om het beter te maken - op het water en gewoon op straat. ,,We hebben een daarom een challenge in het leven geroepen. Mensen die over straat lopen of op het water zijn en vuilnis opruimen, kunnen een foto uploaden en zo laten zien wat ze gedaan hebben. Dit kan op de supcleanup-pagina op Facebook, en dan onder Lakeside Sup.”

Educatie en voorlichting vallen eveneens onder het project. ,,Veel troep zie je toch rondom scholen. En op routes waar veel leerlingen fietsen van en naar school. Dat waait grotendeels het water in. Dus willen we ook educatief en interactief in gesprek met leerlingen. Om te laten zien wat voor invloed zwerfafval heeft op het milieu.”

Grote ambitie

Na Gouda en Franeker houdt het niet op. Isabella Diederich uit Amersfoort wil vanuit haar SUPschool het SUPclean-up uitrollen in ‘haar’ stad. En het liefst zien Aukje, Isabella en Janneke, die nu officieel de organisatie achter SUPclean-up vormen, dat dit project in heel Nederland wordt opgepikt. ,,We willen zoveel mogelijk gemeenten en SUPscholen enthousiasmeren om mee te doen.” En het buitenland? Dat kan in de toekomst ook nog volgen, volgens Aukje. ,,Onze ambitie is groot. Maar we willen het in Nederland eerst zo goed mogelijk opzetten. Want dan kan het ook makkelijker opgezet worden in andere landen.”

Hoe dan ook, volgens Aukje neemt het project een vlucht. ,,Veel mensen hebben het gevoel dat ze aan het klimaatprobleem weinig kunnen veranderen. Maar hiermee heb je gelijk resultaat: een zichtbaar schonere leefomgeving.” En dat is iets wat voor Aukje niet snel genoeg kan gebeuren. ,,Ik ben verslaafd aan schoonheid. En Janneke en Isabella ook, plus steeds meer SUPpers. We zien het water graag schoon.”

Martine van der Linden