Wessel Veenstra geridderd bij zijn afscheid als politieman

LEEUWARDEN - Wessel Veenstra (63) uit Franeker is donderdagmiddag tijdens de afscheidsreceptie in het politiebureau aan de Holstmeerweg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg het lintje opgespeld door burgemeester Marga Waanders.

Hij begon zijn carrière in 1976 bij de toenmalige Rijkspolitie Landgroep Franekeradeel. Later werd hij teamchef van de districtsrecherche Fryslân. Bij de invoering van de Nationale Politie in 2014 vervulde hij ook deze functie. Al vele jaren verzorgt hij door de hele provincie lezingen over zijn werkzaamheden als rechercheur. Donderdag 28 februari nam hij afscheid van zijn werk bij de politie en ging hij met pensioen.

Vanaf 2003 heeft Wessel Veenstra ook diverse functies binnen de Rotary in Franeker bekleed. Op dit moment is hij secretaris van de vereniging. Sinds 2014 is Wessel Veenstra voorzitter van de Stichting City Proms en Embrace. Cityproms is het grootste klassieke muziekfestival van het noorden.

Deze stichting heeft een speciaal label ontwikkeld, Embrace. Embrace zet zich in voor kwetsbare groepen in de samenleving en creëert muziekprojecten op maat voor mensen in een vergevorderd stadium van dementie, mensen met ernstige meervoudige beperkingen, mensen in eenzaamheid of mensen die palliatieve zorg nodig hebben.

Daarnaast is Veenstra ook actief voor Stichting Kambengo. Kambengo betekent ‘samenwerken’. Deze stichting bouwt een ziekenhuis in Gambia. Ook is Wessel Veenstra actief in de organisatie van de Midnight Walk en voor de Samenloop voor Hoop. De Samenloop zamelt geld in voor KWF Kankerbestrijding.