Met Raad en Daad: Frouke de Boer uit de Jongerenraad

Met Raad en Daad is de rubriek die op lichtvoetige wijze informeert, duidt en achtergronden geeft maar ook bedoelt is om informatie te verstrekken over wat er in gemeente Waadhoeke speelt.

Gemeente Waadhoeke heeft een jongerenraad. Jongeren kijken vaak met een eigen onbevangen blik naar zaken die de gemeente aangaan. Zij durven vaak nog ‘out of the box’ te denken en komen soms met verrassende inzichten. Daarom zijn we blij dat we met deze jongerenraad. Zij vergaderen over de thema’s die spelen in Waadhoeke. Deze raad is voor jongeren uit het voortgezet onderwijs. Lijkt het je leuk om eens te kijken hoe dit gaat, of wilt je zelf raadslid worden neem dan contact met Rymke Prins, zij is de griffier van de jongerenraad. Of als je iets wilt meegeven aan de jongerenraad kun je haar ook mailen. Het e-mail adres is: jongerenraad@waadhoeke.nl. We stellen in deze rubriek stapsgewijs de jongerenraad aan u voor. Vandaag: Frouke de Boer

Stel jezelf even aan ons voor

Ik ben Frouke de Boer, ik ben 17 jaar oud en ik woon in Franeker. Ik doe nu 5VWO op de RSG Simon Vestdijk in Harlingen. Mijn hobby’s zijn mijn dieren, paardrijden en afspreken met vrienden en vriendinnen. Ik weet nog niet wat ik later wil worden maar mijn voorkeur ligt wel bij de bèta-kant. Ik zou het leuk vinden later iets met duurzaamheid en milieu te doen of iets met dieren.

Waarom zit je in de jongerenraad? Wat was je motivatie?

Omdat ik nu in Harlingen op school zit, moet ik elke dag een stuk fietsen. Ondertussen fiets je dan langs allerlei ‘natuur’. Het begon me op een gegeven moment op te vallen dat er in Franeker eigenlijk alleen maar gekortwiekte grasveldjes zijn zonder veel bloemen/planten. Ook omdat de bijensterfte de laatste tijd veel in het nieuws is, begon dit me te storen. Dus heb ik een brief geschreven aan de fractievoorzitters van de politieke partijen van de gemeente Waadhoeke. Toen ben ik uitgenodigd om een keer te komen kijken in de jongerenraad, dus ben er zodoende eigenlijk ‘ingerold’.

Wat is het spannendste dat je ooit hebt gedaan?

Ik kan me niet goed herinneren wat het spannendste is geweest wat ik ooit heb gedaan. Wel kan ik me herinneren wat het leukst-spannende is wat ik ooit heb gedaan. Ik wilde namelijk altijd al sinds ik klein was een hond. Helaas mocht het nooit van mijn ouders hoe graag ik het ook wilde. Maar twee jaar geleden kreeg ik toestemming voor een hond omdat hij nu beter in ons leven paste. De aanloop er naar toe was heel leuk en tegelijk ook spannend. Ook omdat je je er eigenlijk je hele leven op verheugt en er dan eindelijk is.

Als je een beroemd iemand zou mogen ontmoeten, wie zou je willen ontmoeten en waarom?

Als ik een beroemdheid zou willen ontmoeten zou ik het liefste Cesar Millan ontmoeten. Dit is een wereldberoemde Amerikaanse hondengedragsdeskundige. Deze man stopt niet een koekje in de bek van een hond wanneer die gaat zitten, maar leert de mens hoe die om moet gaan met honden/dieren. Hij ziet namelijk honden als leermeesters. Hij leert je hoe de hondenpsychologie in elkaar zit en hoe energie werkt. Maar omdat een hond het gedrag en de energie van de mens spiegelt, houdt de hond je continue een spiegel voor. Hier kan de mens heel veel van leren, wat voor mij een waardevol inzicht is.

Hoe leven mensen in Waadhoeke over 20 jaar denk je? En wat is het grootste verschil met nu?

Over 20 jaar zal denk ik de gemeente Waadhoeke er moderner en duurzamer uitziet. Gezien het klimaatprobleem zal de Waadhoeke misschien wel energieneutraal zijn. Hiervoor heb je dan windmolens, zonnepanelen en aardwarmte nodig. Dus zullen er veel zonnepanelen op daken liggen en windmolens in het weiland staan. Ook hoop ik dat er meer biodiversiteit te vinden is.

Berber Bonnema

Adviseur raadscommunicatie