In pake- en beppeweek 1200 bezoekers naar Planetarium

FRANEKER - ‘Help pake en beppe de vakantie door’ heeft vorige week met ruim 22.000 bezoekers een absoluut record geboekt. Het Eisinga Planetarium stond met 1200 bezoekers ook flink in de belangstelling. Het Hannemahuis kreeg 366 bezoekers, Museum Martena 56.

Museumfederatie Fryslân kijkt terug op een zeer geslaagde 18e editie. Een recordaantal instellingen (42) opende de deuren en organiseerde leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud.

Na een bezoeke aan het Planetarium konden kinderen in de Koornbeurs samen met pake of beppe, zelf een mini-planetarium in elkaar knutselen. In Museum Martena werd verteld over de etsen en schilderijen van Abe Gerlsma waarna de jeugdige bezoekers zelf aan de slag kon. In het Hannemahuis konden kinderen oude gerechten proeven, op zoek naar antiek reisbestek of een flitscursus servetvouwen volgen.

Het fraaie weer heeft er voor gezorgd dat er vooral bij de openluchtmusea veel meer bezoekers werden getrokken. In De Spitkeet in Harkema wisten ze niet wat hen overkwam met 1047 bezoekers, waarvan 587 kinderen.

Lisette Zwerver van Museumfederatie Fryslân over de kracht van het concept: ,,De week sluit heel mooi aan bij de interesses van zowel kinderen als volwassenen. Er is voor ieder wat wils. De activiteiten zijn toegespitst op kinderen, maar ook voor pake en beppe of heit en mem zijn ze leuk. Daarnaast zorgt de gratis entree voor kinderen er voor dat het een zeer betaalbaar uitje is voor het hele gezin.”