Koperguod brengt Schilderijententoonstelling Mussorgsky

SINT JACOBIPAROCHIE - Koperguod, bestaande uit een aantal enthousiaste ‘koper-muzikanten’ brengt zondag 10 maart vanaf 15.30 uur de Schilderijententoonstelling van Modest Mussorgsky in de Groate Kerk in St. Jacobiparochie.

De muzikanten zijn allen afkomstig uit Zuidwest-Friesland. In 2004 formeerden ze een groot koperensemble onder de naam Aerariae Fauces, in 2007 is dat omgedoopt in Koperguod.

De standaardbezetting bestaat uit vier trompetten, vier trombones, twee hoorns en een tuba. Later is dat uitgebreid met percussie. Muzikaal leider is Andries Kramer.

Het genre van Koperguod loopt uiteen van bewerkingen van klassieke muziek, traditionals en populaire muziek tot oorspronkelijk voor deze bezetting gecomponeerde werken.

Modest Mussorgsky werd bij het componeren van zijn beroemde Schilderijententoonstelling geïnspireerd door schetsen van zijn overleden vriend Victor Alexandrovich.

Deze afbeeldingen van een dwerg, een oud kasteel, het ballet van kuikens in hun schalen, de hut op kippenpoten van de heks Baba-Yaga werden door Mussorgsky muzikaal verbeeld.