Inschrijving open voor Jeugdorkestenfestival

LEEUWARDEN - De Harmonie in Leeuwarden staat zaterdag 29 juni in het teken van het 49e Jeugdorkestenfestival. Dit festival is een wedstrijd tussen harmonie- en fanfareorkesten en brassbands.

Dit jaar is het thema “water”. Deelnemende orkesten worden uitgedaagd een programma presenteren dat heeft te maken met water. Dat kan bijvoorbeeld zijn via muziekkeuze, uitvoering of dans.

De orkesten worden beoordeeld door een jury. Vorig jaar is de opzet van jurering vernieuwd en dat is goed bevallen. Daarom wordt dit jaar op dezelfde manier gejureerd. Alle optredens worden opgenomen op video. Na ieder optreden gaat het orkest van het podium af.

De juryleden gaan met het orkest mee backstage en zullen dan meteen op een leuke en ontspannen manier aan de muzikanten vertellen hoe ze hebben gespeeld. Dit alles wordt op hetzelfde moment in de zaal en foyer vertoond via een videoverbinding. Zo krijgt het aanwezige publiek ook meteen de jurybeoordeling mee. Ondertussen kan het volgende orkest zich gereed maken op het podium.

Prijzen

Er zijn drie afdelingen waarin deelnemers zich kunnen inschrijven: Samenspeelgroepen voor kinderen zonder muziekdiploma A, HaFaBra-beginners voor kinderen tot 16 jaar met muziekdiploma A en HaFaBra-gevorderden voor kinderen tot 22 jaar.

In elke afdeling zijn verschillende prijzen te winnen. De Folkert Fennemaprijs is een eerbetoon aan de oprichter van het festival en is voor het orkest met de meest muzikale en enthousiaste uitvoering. Tot slot is er de solistenprijs in alle groepen.

Inschrijven

Er hebben zich inmiddels vijf orkesten aangemeld. Afgaand op het grote succes van vorig jaar verwacht de organisatie dat het festival snel vol is. Er is plek voor 15 deelnemers totaal. Orkesten kunnen zich inschrijven via het aanmeldformulier op de website: www.jeugdorkestenfestival.nl