Oude toneeldoeken Abe Gerlsma ontdekt

FRANEKER - Aeltje Walsma en Gea Verhaag zijn de kleindochters van cabaretier Klaes Westra. Bij hun voorbereidingen van de voorstelling It komt wer foar it ljocht, vonden zij achterdoeken die het gezelschap Klaes Westra gebruikte bij de optredens. De achterdoeken zijn toentertijd geschilderd door kunstenaar Abe Gerlsma.

Klaes Westra was cabaretier, zanger en toneelspeler. Hij maakte furore in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw met zijn Selskip Klaes Westra.

Nu, bijna 75 jaar later, hebben de kleinkinderen van Klaes Westra, Aeltje Walsma en Gea Verhaag, al dat materiaal aan liedjes en conferences van zolder gehaald. Zij hebben een programma gemaakt met zijn sketches en liedjes in een strak geregisseerd nieuw jasje, aangevuld met nieuw werk.

Toneeldoeken

Tussen al het materiaal dat zij van zolder haalden zaten ook twee toneeldoeken die Abe Gerlsma speciaal voor het cabaret Klaes Westra heeft geschilderd. Het was bekend dat Gerlsma toneeldoeken voor verschillende toneelgezelschappen gemaakt heeft, maar al deze doeken zijn in de loop van de jaren verdwenen.

Het is heel bijzonder dat de achterdoeken voor Selskip Klaes Westra nu opgedoken zijn en zo een heel andere kant laten zien van het kunstenaarschap van Abe Gerlsma.

Cartoonachtige stijl

De doeken meten ongeveer 3 bij 3 meter en zijn aan de voor- en achterzijde beschilderd. We kennen Abe Gerlsma vooral van zijn dromerige en romantische Friese landschappen. Hier laat hij een cartoonachtige stijl zien die je niet snel met hem zou associëren.

De voorstelling It komt wer foar it ljocht is vanaf april op verschillende plaatsen in Friesland te zien. Tot en met 10 juni is in Museum Martena in Franeker de tentoonstelling 100 Jier Abe Gerlsma te zien met een overzicht van het werk van Gerlsma.