Waadhoeke legt zich neer bij uitspraak Gerechtshof over Franeker-Zuid

FRANEKER – Gemeente Waadhoeke legt zich neer bij de uitspraak van het Gerechtshof in het geschil met projectontwikkelaar cv Franeker Zuid. In cassatie gaan bij de Hoge Raad heeft weinig zin omdat de procedure correct is verlopen.

De zaak dateert al vanaf 2013. Franekeradeel hield de bouwbedrijven in Franeker-Zuid - samen cv Franeker-Zuid aan een contract uit 2005 om de grond voor 31 december 2013 af te nemen tegen de afgesproken prijs van 10 miljoen euro. De economische crisis, een provinciale streep door het woningcontingent en krimp van de bevolkingsgroei, maakten dat de bedrijven van de deal af wilden.

De gemeente won de rechtszaak, maar cv Franeker Zuid ging tegen die uitspraak in beroep en heeft die zaak nu gewonnen. Volgens het Gerechtshof had de gemeente meer oog moeten hebben voor de gewijzigde omstandigheden.

Door naar 2e fase

Het college ziet af van verder procederen en wil nu met de betrokken partijen door naar de volgende fase van het project Franeker Zuid. Inmiddels is er overlegd met de projectontwikkelaar, waarbij is uitgesproken om op korte termijn een start te maken met de 2e fase van het woongebied.

De verdere ontwikkeling van Franeker Zuid is grotendeels afhankelijk van de dit jaar op te stellen Woonvisie Waadhoeke. Hierin wordt het volkshuisvestingsbeleid voor de komende jaren vastgelegd.