Van Harenslezing over naoorlogse walvisvaarders

SINT ANNAPAROCHIE - Anne-Goaitske Breteler (23) uit Nes schreef vorig jaar het boek 'De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders’. Zondag 3 maart verzorgt zij de Van Harenslezing in de Van Harenskerk in St.-Anne, ’s middags vanaf 15.30 uur.

Op 14 juni 2018 heeft Anne-Goaitske Breteler, dochter van Gerrit Breteler en Anke Bijlsma, haar debuut 'De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders' uitgebracht bij de Amsterdam University Press.

In het boek beschrijft zij op de herinneringen van oud-walvisvaarders die allemaal, net na de Tweede Wereldoorlog, meegingen op de reizen richting de Zuidpool. De sfeer aan boord en de avonturen in de havens passeren de revue evenals de walvisjacht zelf, maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze herinneringen hangen.

Nu het boek verschenen is, geeft Anne-Goaitske door heel Nederland lezingen over dit onderwerp. In haar lezing bespreekt zij niet alleen deze vergeten geschiedenis aan de hand van de reisverhalen van de mannen die ze sprak, maar ze laat het tevens zien met originele foto's en fragmenten uit een polygoon-film.