Circular Award voor innovatieve biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl

RITSUMASYL - De Biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl heeft de Circular Award Public 2019 gewonnen in de categorie Provincies tijdens de Nationale Conferentie Circulair Economie in Den Haag.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven overhandigde de prijs aan Sjoerd Vrieswijk van opdrachtgever Provincie Fryslân. Het project biocomposiet brug heeft ook de publiekprijs gewonnen. 

De oude brug over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl wordt vervangen. Het bouwteam kwam met een innovatieve oplossing: een asymmetrische draaibrug met een biocomposiet brugdek, dat voor 80 procent bestaat uit biologisch materiaal. 

Biocomposiet, op basis van vlas en hars, is een veelbelovend materiaal voor brugdekken. De provincie Fryslân heeft hiermee het initiatief genomen om met een grote stap te innoveren: een brug van 66 meter biocomposiet brugdek, met een vrije overspanning van 22 meter. 

De eisen voor overspanning en levensduur zijn gelijk aan de bestaande bruggen over het kanaal. De ontwikkeling en realisatie van de brug is een unieke uitdaging voor het bouwteam. Daarbij is ook een samenwerking aangegaan met hogescholen en universiteiten om samen het ontwikkeltraject te doorlopen. Alle kennis die in de verschillend projectfases opgedaan wordt, komt voor iedereen beschikbaar. De brug wordt in de nazomer van dit jaar in gebruik genomen.