Carliza Correia Dos Santos maakt haar dromen waar na een lastige start

FRANEKER - Het zal je gebeuren: je loopt met een vriendin door Groningen en wordt door een wildvreemde man en vrouw aangesproken met de vraag of je geen modellenwerk wilt doen. Een paar weken later loop je te schitteren op de catwalk in Istanbul en heb je shows in Parijs en Londen in je agenda staan.

Het overkwam de achttienjarige Carliza Correia Dos Santos in Franeker in november. Met haar 1,81 meter is ze een lange slanke verschijning. ,,Haha, mijn vriendin noemt me al de nieuwe Naomi Campbell, maar zover is het nog lang niet hoor! Ik wist niet wat me gebeurde, ik vertrouwde het eerst ook niet helemaal.

Zo’n vreemde man en vrouw… maar ik kreeg hun kaartje en ben op internet gaan zoeken of het allemaal wel klopte. Dat bleek gelukkig allemaal goed te zitten en daarna ging het heel erg hard. Iedere zaterdag reis ik naar Amsterdam voor catwalk training en pitch training, dat is je persoonlijke presentatie. In de kerstvakantie mocht ik een grote show lopen in Istanbul, daar liep ik in jurken van tienduizend en vijftienduizend euro!’’

Eerst was het vreselijk

En dat terwijl het leven helemaal niet zo gemakkelijk begon voor Carliza. Op haar zevende kwam ze met haar ouders en broer en zus van het kleine Kaapverdische eiland Maio naar Nederland: ,,Mijn vader werkte al in Franeker maar kwam geregeld naar huis.

Door een ziekte kon hij niet meer zo vaak reizen. Als we niet naar Nederland gingen, zouden we hem vier jaar niet zien. Dat was voor mijn ouders geen optie. In het begin vond ik het vreselijk hier, het was koud, ik miste mijn familie en ik werd gepest op school omdat ik donker ben.

Na een tijdje begon ik ook de voordelen in te zien, voor mijn opleiding en mijn toekomst was het een stuk beter in Nederland te wonen. Meisjes in Kaapverdië hebben weinig perspectieven, veel van mijn nichtjes waren op hun zestiende, zeventiende al moeder.

Meisjes krijgen kinderen en blijven thuis, jongens gaan werken als timmerman, visser of boer. Veel meer mogelijkheden zijn er niet, als je wilt studeren, moet je al snel naar Portugal. Ik was al heel jong toen ik wist wat ik wilde, ik wilde verpleegster worden op de kinderafdeling. Ik vind opleiding heel belangrijk.’’

Knokken

Het was hard knokken voor Carliza, ze nam bijles om de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen en wist niet alle leraren te overtuigen: ,,Sommige leraren zagen het helemaal niet zitten met me. Voor mij juist een drijfveer om door te zetten. Nu volg ik de opleiding tot verpleegkundige, zit in het derde jaar op niveau vier.’’

En toen kwam opeens het modellenwerk op haar pad. Bovendien werd Carliza enige tijd geleden via Facebook benaderd voor de verkiezing van Miss Supermodel Worldwide Africa, op 23 februari staat ze daar in de finale. ,,Het is net een droom, soms vraag ik me af of het allemaal wel echt is. Mocht ik winnen, dan mag ik naar een internationale finale in India.

Goede doelen

Het werk van een miss bestaat vooral uit het gezicht zijn van goede doelen. Modellenwerk ligt me beter, je bent in een team met andere meisjes, je mag de prachtigste kleding showen. Door het pesten vroeger was ik heel onzeker over mijn huidskleur. Voor alle andere donkere kinderen wil ik opkomen, ik wil mijn dromen waar maken. Mijn ouders zagen het aanvankelijk niet zo zitten, maar ze zien wel dat ik serieus ben en geen rare dingen doe.

Ik rook en drink niet, honger mezelf niet uit en doe geen lingerieshoots en zo. Tot nu toe kan ik het combineren met school, als ik zorg dat ik mijn werk op tijd inlever, is het geen probleem. De reis naar Istanbul was in de kerstvakantie, de shows in Parijs en Londen zijn in de zomervakantie. Echt zo vet! Daar kijk ik echt naar uit!’’

Het liefst zou Carliza haar hart volgen en verder gaan met modellenwerk: ,,Maar wel met mijn diploma op zak. Modellenwerk kun je eigenlijk maar tot je een jaar of dertig bent doen, daarna zou ik alsnog de verpleging in kunnen.”

Eerst staat de finale van de missverkiezing voor de deur. Daar heeft het jonge Franeker model ook stemmen van het publiek voor nodig: ,,Nu sta ik tweede, dus het gaat heel goed, maar het zou natuurlijk heel erg leuk zijn als ik ook stemmen uit Franeker zou krijgen.”

Hierbij de link waar gestemd kan worden, Carliza is nummer 6, Cape Verde. https://www.misssupermodelwwafrica.com/vote