Rondleiding door chocoladefabriek en kloosterboerderij

ACHLUM - Wie wel eens wil weten hoe een cacaoboon wordt verwerkt tot chocolade, of een molkenkelder van binnen wil bekijken, kan zich nu opgeven voor een rondleiding in Achlum.

Op 2 maart zijn daar namelijk rondleidingen door de chocoladefabriek en de kloosterboerderij. In de fabriek worden de machines bekeken en wordt het verhaal verteld van cacaoboon naar chocola.

Na een verhaal over de historie van de melkfabriek, volgt een bezoek aan de kloosterboerderij. Dit rijksmonument met fraaie historische overblijfselen, zoals een oude melkkelder en tegels, kan van binnen bezichtigd worden.

In de schuur staan de kalfjes en verschillende soorten scharreldieren, waaronder ook oude rassen. Door de op en afstapjes en trappetjes is de rondleiding niet geschikt voor minder validen. De rondleiding duurt ruim twee uur.

Het begint ’s morgens om 10.00 uur en ’s middags om 14.00 uur. In verband met het maximum aantal deelnemers is reserveren noodzakelijk, dat kan via de e-mail: rondleidingachlum@gmail.com Opgave voor 28 februari.

Historie melkfabriek

De melkfabriek van Achlum is op 14 februari 1888, opgericht door 22 boeren, als “de Vereniging Coöperatieve Stoomzuivelfabriek”. In deze fabriek werd de melk verwerkt tot onder andere kaas en pap.

Later, in 1898, werd er met nog vijf zuivelfabrieken de “Frico” opgericht voor het opbouwen van een beter handelssysteem. De fabriek was als zuivelfabriek in bedrijf tot 1971. Na verscheidene bestemmingen is nu Klafachocola hier gevestigd. Dit bedrijf maakt chocolade voor onder andere fabrieken en bakkers. Op ambachtelijke wijze worden er een aantal eindproducten gemaakt zoals: hazelnootpasta en (berenburg-)repen.

Kloosterboerderij

De kloosterboerderij is een beeldbepalende boerderij naast de kerk in Achlum. Deze boerderij was eigendom van het klooster dat voorheen op het kaatsveld middenin Achlum stond. Deze kop-romp boerderij met gracht is diverse keren herbouwd. In de schuur zit een metselsteen met de datum 1679 en op de voorkant van het huis staat het jaartal 1700.

De aangebouwde stelpboerderij is van de eerste helft van de 19e eeuw. In het woonhuis zijn onder meer verschillende soorten tegels en tegeltjes te bezichtigen, een bedstee wand en twee kelders. De schuur is opgetrokken uit gele Friese baksteen; er zit een rieten dak op en de gebintconstructie zit er al sinds 1870. Er zijn heel veel kalfjes en er scharrelen verschillende kippen en soms kuikentjes rond.