No Land X laat het ontstaan van de Oude Bildtdijk in 3D-zien

OUDE BILDTZIJL – No Land X is een 3D-film in wording over de geschiedenis van de Oude Bildtdijk. De film wordt vrijdag 22 februari gedraaid in de Julianakerk in Oude Bildtzijl. Sytse Keizer houdt eerst een inleiding, na afloop geven de makers Ulf Langheinrich en Nadine Bors een toelichting op de stereoscopische film. Aanvang: 20.00 uur.

No Land X is een kunstfilm in wording door Ulf Langheinrich (Oostenrijks/Duits) en Nadine Bors die de ontstaansgeschiedenis van de Oude Bildtdijk laat zien door stereoscopische fotografie en video.

Ulf Langheinrich is beeldend kunstenaar en componist. Hij maakt al jaren verschillende werken die te maken hebben met een innerlijk landschap, vaak met echte landschapsopnamen als uitgangspunt. Zijn werk richt zich op een specifieke benadering van tijd, ruimte, vorm en lichaam.

Verbinding tussen ‘Heimatten’

Nadine Bors groeide op aan de Oudebildtdijk aan de Waddenzeekust, een plek die op elk moment verandert door wind, water en licht. Bors produceerde jaren het Media Art Festival Friesland, maar woont en werkt sinds 2010 in Dresden. Uitgangspunt voor de samenwerking is de verbinding tussen de twee ‘Heimatten’ - die van de Oudebildtdijk en Dresden.

Regio-historicus en gids Sytse Keizer uit Oudebildtzijl, die ook regelmatig publiceert in de Franeker Courant, zal de rijke geschiedenis van de Oudebildtdijk (Ouwe-Dyk) toelichten. Want, al in 800 na Chr. bilde de grond in de Middelsee op bij hoogwater. Het land werd hoog genoeg voor zomerdijken.

Rond 1200 na Chr. werd de rivier in de Middelsee verder afgedamd door de monniken en werd het tij-loze, nieuwe land omringd, ingepolderd door de Monnickendijck. Steeds moest hij worden opgehoogd en in 1505 liet George van Saksen de dijk veranderen naar een robuuste offensieve zeedijk, de Oudebildtdijk, waarmee de polder beter werd beschermd en er meer bedrijvigheid in mogelijk werd.