‘Ik wil het westen veroveren met dit lied’

FRANEKER - Mocht de winter zich nog een keer van zijn koudste kant laten zien, dan is Marcel van der Ploeg uit Franeker, ook wel bekend als DJ M@rcello, er klaar voor. Onlangs bracht hij zijn eerste single ‘Elfsteden… alleen voor jou’ uit.

Hij ging ooit van het atheneum naar de havo en vervolgens naar de mavo. Aan zijn intelligentie lag het volgens eigen zeggen niet. Wel aan zijn interesses. ,,Ik was toen al creatief. Altijd met heel veel dingen bezig.”

Dat bleef zo tijdens zijn studententijd. Hij spendeerde veel tijd aan het schrijven van teksten en het maken van videoclips. Ook tekenen, schilderen en ontwerpen maken voor tattoo’s waren bezigheden van hem.

Op een gegeven moment kwam het draaien van plaatjes in de voormalige Leeuwarder disco Vat’69 op zijn pad. ,,Na een paar jaar maakte ik de overstap naar Fire, waar ik nog steeds draai tijdens feesten. Nog later werd ik dj in TDF.”

Spannend project

Nieuwe dingen doen en daarvan leren is wat Marcel drijft. En dat brengt hem tot zijn single ‘Elfsteden… alleen voor jou’. De tekst is geschreven door Marcel, de muziek door Eric Boorsma.

,,Ik heb eerder muziek geschreven en met andere zangers opgenomen in de studio. Ik weet hoe het proces gaat. Maar nu heb ik voor het eerst zelf gezongen, en kom ik weer voor heel andere dingen te staan. Ik weet wat ik wil vertellen en hoe dat moet overkomen, dus dan moet ik wel weten: oké, dan moet ik dat zo en zo doen. Daar ben ik niet in geoefend.” Thuis heeft hij urenlang gezongen in voorbereiding tot het maken van de studio-opname. ,,Het was allemaal heel spannend, maar ik denk dat het wel gelukt is.”

Marcel vindt het belangrijk dat de tekst van een liedje goed in elkaar steekt. ‘Elfsteden… alleen voor jou’ gaat over een relatie die niet lekker loopt, maar waarvan beiden weten: dit is niet onmogelijk en we willen ervoor vechten.

,,Hij spreekt uit: ik wil wel de elfstedentocht schaatsen om jou te bewijzen dat ik het goed meen.” Het lied is al opgepikt door lokale zenders in Friesland, en ook het radiostation van Zoetermeer heeft het lied gespeeld. ,,Het is ook een liedje voor het hele land. Komt er een elfstedentocht, dan is dit ook een feest voor het hele land.”

Westen veroveren

Bij de single is ook een videoclip gemaakt door Broot Studio’s in Franeker. De video toont onder meer fraaie dronebeelden van een winters Franeker, de huidige woonplaats van Marcel die tot enkele jaren geleden in Leeuwarden woonde. De clip is op verzoek van TV Oranje zo gemaakt dat hij op tv goed uitgezonden kan worden.

Die primeur heeft inmiddels ook al plaatsgehad. ,,Ik krijg veel positieve reacties. Dat motiveert me om hiermee door te gaan. In Friesland heeft het lied zich al verspreid als een olievlek, nu wil ik verder het land in. Eigenlijk wil ik het westen veroveren met het elfstedenliedje.” Lachend: ,,We zijn niet zomaar tevreden!”

Hoe dan ook, Marcel heeft de smaak nu te pakken. In het voorjaar komt hij met zijn tweede single. ,,Een uptempo liedje met een zomers arrangementje.” In het najaar volgt een warme houtkorfversie van ‘Elfsteden… alleen voor jou’, en aan het eind van het jaar een kroegballad. ,,Een beetje Jordanees. Met dat liedje ga ik meer richting luistermuziek; muziek waarin de tekst belangrijk is.”

‘Mensen verrassen’

Ondertussen vermaakt hij zich als vlogger, promotor in supermarkten in het hele land, het schrijven van poëzie en korte verhalen à la Stephen King. ,,Wat ik écht leuk zou vinden, is dat een van die verhalen wordt gebruik voor een korte film.”

Ook gaat hij promo’s maken voor onder andere Stichting Phéron in Sneek. ,,Deze stichting biedt steun aan mensen die hun baby verloren hebben, tijdens de zwangerschap of na de geboorte. In april is er een speciale run voor Phéron. Ik zal dan ook presentator zijn. Het is een serieus onderwerp, maar ik heb er wel wat mee, omdat mensen in mijn omgeving ook hun baby zijn kwijtgeraakt.”

Hij hoeft zich niet te vervelen, dat is een ding dat zeker is. ,,Op dit moment heb ik het prima naar mijn zin. Geen dag is hetzelfde, en ik kan volop mijn creativiteit kwijt. Ik hoop dat dat over drie jaar nog steeds zo is. Ik kan niet zeggen dat ik over een paar jaar een bepaald punt wil hebben bereikt. Wat ik wel eens heb gedacht: ik zou het wel leuk vinden om een programma te presenteren in de geest van ‘Een dubbeltje op zijn kant’. Want bij alles wat ik doe, vind ik het contact met mensen het leukst. Ik ben iemand die heel gestructureerd werkt, maar uitgerekend mensen kunnen je verrassen.”

,,Dus op die manier”, besluit Marcel zijn geanimeerde verhaal over zijn veelzijdig bestaan. Als hij vervolgens krijgt te horen dat er zo onderhand wel een boek over hem geschreven kan worden, moet hij lachen. ,,Iemand zei laatst ook al: wil je niet een eigen biografie? Ik zei: nee jôh! Er moet nog veel meer beleefd worden! Er moet werkelijk niet doorheen te komen zijn, zo dik moet dat boek worden!”

Tekst: Martine van der Linden