Geen punten voor handbalsters Jupiter

FRANEKER - Na de positieve wedstrijd van vorige week tegen de ene koploper, waren de dames van Jupiter ‘76 zondag vastbesloten om de andere koploper - HVS staat gedeeld eerst - minstens 1 puntje af te pakken. HVS was te snel en te sterk: 9-18.

Met een volle tribune floot Johannes Bronger het startsignaal. De eerste aanvallen van Jupiter waren zeer fraai: Maaike Osinga scoorde overtuigend vanaf de middenopbouw, en na enkele scores van HVS wist Iris van der Veen Marije Bijlsma perfect te vinden op de cirkel waarmee de stand 2-4 werd.

Maar de Franeker dames kregen geen grip op de zeer snelle nummer 9, die te vaak de bal kreeg en door kon lopen. In de eerste helft werd er relatief weinig gescoord, aan beide kanten. Dit kwam mede door goed keeperswerk van Annemiek Rinia. Na een doelpunt van Iris van der Veen, werd de eerste helft afgerond met een mooi doelpunt van Rianne Mendel, de nieuwste aanwinst van het team, vanaf de cirkel: 4-7.

Meer rust, minder forceren

In de rust konden duidelijke verbeterpunten aangegeven worden door coach Maarten Jansen: meer rust in de aanval, niet geforceerd spelen. Ook in de verdediging was duidelijk wat er moest gebeuren: meer de handen omhoog om ballen te onderscheppen en in een driehoek verdedigen om elkaar beter te ondersteunen.

De tweede helft begon weer met een fraai doelpunt vanaf de cirkel door Marije Bijlsma: 5-7. De wedstrijd was nog niet verloren. HVS maakte na dit doelpunt beter gebruik van haar cirkelloopster en lieten de dames van Jupiter de tegenstander te gemakkelijk doorlopen.

Hierdoor kon HVS uitlopen naar 5-12. Het was zaak meer beweging in de aanval te krijgen voor de dames van Jupiter en minder geforceerd te schieten. Door een mooie wissel op de hoek kon Marion Offringa met een verrassingsschot vanaf de hoek scoren. Even later wist Marion weer het doel te vinden waarmee de stand 7-14 werd.

Nieuwe tactiek

Een nieuwe aanvalstactiek werd geprobeerd, waarbij er twee cirkelspeelsters werden ingezet, maar ook dit zette geen zoden aan de dijk. Uiteindelijk wisten de Franeker dames er nog twee doelpunten uit te knijpen: Iris via een welverdiende penalty en Marie-Jetske Lettinga met een knetterhard schot vanaf de rechteropbouw. Maar HVS staat niet voor niets gedeeld eerste: het team was te snel en te sterk voor Jupiter.

Zondag spelen de Franeker dames weer thuis, om 12.30 uur tegen hekkensluiter Vrone.

Overige uitslagen:

  • Dames MidweekVido 2- Jupiter ’76: 12 - 14
  • Heren B-jeugdHurry Up 2- Jupiter ’76: 22 - 21
  • Dames B-jeugdJupiter ’76- Spartanen 3: 13 - 10
  • Gemengde E-jeugdJupiter ’76- HVS: 15 - 3