‘Het jubileumconcert wordt knallen’

SINT ANNAPAROCHIE -Een mannenkoor was wat een groep mannen vijftig jaar geleden sterk misten op het Bildt. Ze brachten hier verandering in, en met succes. Komend weekend viert het Christelijk Bildts Mannenkoor zijn vijftigjarig bestaan. Op 8 februari is het jubileumconcert.

Op 1 februari 1969 trad het Sexbierumer Mannenkoor op in de toenmalig gereformeerde kerk van Sint Annaparochie. Dit deed het koor op verzoek van een aantal zangliefhebbers uit Het Bildt. De mannen wilden namelijk wel een eigen mannenkoor. Het optreden van de Sexbierumer zangers was een goede graadmeter om na te gaan of er meer animo was voor een mannenkoor op het Bildt.

Snelle groei

Dit bleek het geval. Gelijk na het optreden kwamen er negentien ingevulde aanmeldformulieren binnen bij de organisatie. Vol goede moed werd vervolgens het Christelijk Bildts Mannenkoor (CBM) opgericht. De leden kregen de opdracht om elk nog een lid erbij te zoeken. En zo was er al een flinke club mannen present tijdens de eerste repetitie, die na de zomervakantie plaatsvond. In de hoogtijdagen zongen 75 mannen mee, later schommelde het aantal rond de vijftig.

Geert Dijkstra is één van de mannen die al sinds het eerste jaar bij het CBM zingt. ,,Het waren vooral a-muzikale mensen die in het begin in het koor zaten”, weet hij nog. ,,De meesten konden geen noten lezen.” Maar de drive om iets moois neer te zetten zat er bij de heren vanaf de eerste repetitieavond al in. Onder begeleiding van vijf verschillende dirigenten hebben de koorleden door de zangkwaliteiten vergaard. Sinds tien jaar staat Sieb Leenstra voor het koor. ,,Hij laat ons de noten zingen zoals ze op papier staan. Ook zonder begeleiding moeten we de noten juist kunnen zingen”, vertelt Dijkstra.

‘Koor met mogelijkheden’

Door de jaren heen heeft het koor veel moois meegemaakt. Voorzitter Rikus Alberts, lid sinds het eerste uur, herinnert zich nog een zangwedstrijd in de jaren zeventig, die in De Harmonie plaatsvond. ,,We moesten een tijdje wachten voor we op moesten. Dus gingen we wat drinken. Toen we opmoesten, hadden we al redelijk bier op. Het podium liep wat af, waardoor we elkaar vast moesten houden; we stonden wat wankel. Maar we zongen als een tierelier. ‘Dit is een koor met mogelijkheden’ zei de jury.”

Toch was het koor niet zo van de competities, vertelt Dijkstra. ,,Wat we wel heel leuk vonden, was de Stipelrûnte. Dan konden mensen van de ene kerk naar de andere rijden. In elk kerkje trad een ander muziekgelschap op. Dat was leuk, want dan kwam je alelrlei koren tegen.” Alberts: ,,Een keer traden we op in een klein kerje, en dat zat bomvol publiek. Mensen wilde graag dat Bildtse koor horen. Dat was toch iets unieks.”

Ook bijzonder was het optreden in de Grote Kerk van Leeuwarden, op uitnodiging van Stichting 4 en 5 mei. Niemand minder dan wijlen prins Bernhard zat in het publiek. Foto’s zijn er niet van, tot spijt van de koorleden; het maken van foto’s was niet toegestaan.

Gevarieerd programma

Een volgend hoogtepunt zal het jubileumconcert zijn. Op vrijdag 8 februari om 19.45 uur vindt dit plaats in de Gideonkerk in Sint Annaparochie. Al een jaar geleden is begonnen met de voorbereiding, en de afgelopen tijd repeteerden de mannen vaker dan gebruikelijk. Maar het resultaat zal er zijn, zo verwachten Dijkstra en Alberts. ,,Vrijdag wordt knallen!”

Op het programma staat een keur aan liedjes. Waaronder ‘Speeltuin’ van Marco Borsato, ‘The Prayer’ in de uitvoering van Celine Dion en Andrea Bocelli en ‘Ouwe Dyk wat bist veranderd’ - want natuurlijk heeft het CBM ook Bildtstalige muziek in het repertoire. Laatstgenoemde lied wordt gezongen met de gebroerders en koorleden Piet, Aldert en Jan Cuperus als solisten. ,,Samen met mijn broers Freerk en Douwe zing ik solo in het lied Twaalf Rovers”, vertelt Dijkstra,. ,,Douwe was vroeger lid van ons koor, en doet graag weer mee in het kader van dit jubileum.”

Ook een vrouwelijke stem is te horen tijdens het concert. Aanvankelijk zou dit Pietrix Rosendal zijn, maar door ziekte moest zij afzeggen. Tetsje van der Kooij neemt haar zangpartij voor haar rekening.

‘Lofzang gaande houden’

Daags na het jubileumconcert volgt een minstens zo muzikale sing-inn-sing-out. Tussen 13.30 en 16.00 uur laten het CBM, dirigent en solist Sieb Leenstra met zijn zoon Folkert op accordeon, Differnte Sound en CMV Burdine van zich horen. Ook dit muzikale gebeurtenis vindt plaats in de Gideonkerk. Op 10 januari om 10.00 uur is de dankdienst in de kerk. Ook hieraan werkt het CVM mee, evenals trompetuo Arjan en Edith Post, pianist Folkert Leenstra en organist Peter Palsma. ,,Het thema is ‘de lofzang gaande houden’”, vertelt Alberts. ,,Dat is natuurlijk wel toepasselijk.”

De vijftig mannen zullen na het weekend veel mooi hebben om op terug te kijken. En daarna? Gewoon doorzingen. Want dat is wat de leden het liefste doen. Ook al is de gemiddelde leeftijd flink omhoog gegaan: medio jaren tachtig lag dit nog op 53, en nu op 70,8 jaar. ,,We hebben ook leden die de tachtig zijn gepasseerd”, zegt Dijkstra. ,,Maar onze dirigent zegt: zo lang je kunt zingen, is het goed om te blijven zingen.”