Waarschuwing voor lokale gladheid

REGIO - Plaatselijk kunnen wegen deze ochtend glad zijn door bevriezing. In het westelijk kustgebied kan ook een winterse bui tijdelijke gladheid veroorzaken, meldt WeerOnline.

Komende nacht en maandagochtend moeten automobilisten nog één keer bedacht zijn op mogelijke gladde plekken op de weg. Vanaf dinsdag is het vrij zacht winterweer met 6 tot 9 graden. De kans op vorst is dan erg klein.

In het binnenland vriest het op verschillende plaatsen. In Eelde was het tot nu toe het koudst met -2,3 graden. Door bevriezing kunnen wegen plaatselijk glad zijn. Later in de ochtend stijgt de temperatuur boven nul en verdwijnt de gladheid.

Ook in de kustprovincies kan het kortstondig glad worden. Het is wel iets minder koud dan in het binnenland, maar lokaal komt vorst voor. Bovendien kan de wegdektemperatuur wel onder het vriespunt liggen, ook al is de luchttemperatuur boven nul. Daarnaast zijn er enkele winterse buien met regen en kans op hagel of wat natte sneeuw. Tijdens en vlak na een bui kan het kortstondig glad zijn.

Vannacht nog één keer kans op gladheid

Komende nacht daalt de temperatuur naar -1 tot -3 graden. Naast gladheid door bevriezing is er ook kans op wat winterse neerslag. Vanuit het westen neemt in de nacht naar maandag de bewolking toe en in het noorden kan lokaal wat lichte regen of natte sneeuw vallen. Daarmee is plaatselijke ijzel niet uitgesloten.

Zacht weer op komst

Maandag overdag neemt vanuit het westen de kans op regen en natte sneeuw toe. Het gaat flink waaien en de temperatuur stijgt naar zo’n 3 graden. Bij deze temperatuur zal de sneeuw vrijwel nergens blijven liggen.

De dagen daarna stijgt de middagtemperatuur naar 6 tot 9 graden en de kans op vorst in de nacht neemt af. Daarmee is het vrij zacht winterweer zonder gladheid.