Oogzorg 10-daagse bij Boddeüs in Franeker

FRANEKER - In Franeker wordt de succesvolle Oogzorg 10-daagse bij Boddeüs opnieuw herhaald. Van 5 tot en met 16 februari kunnen belangstellenden tegen gereduceerd tarief hun ogen laten analyseren op ooggezondheid.

De behoefte aan zo’n check blijkt hoog te zijn. Het is dan ook van belang om de ogen preventief te laten controleren om oogziektes en oogaandoeningen in de toekomst te voorkomen.

Optometrist Mark Bril: ,,Oogaandoeningen en oogziektes zijn vaak een familiaire aangelegenheid en het vervelende hiervan is, als je klachten krijgt, ben je bijna altijd te laat. Daarom is voorkomen beter dan genezen, dat geldt zeker voor ogen.

MRI van het oog

Wat wij doen tijdens de Oogzorg 10-daagse is een complete analyse maken van de ooggezondheid en daarbij wordt het oog van binnen en buiten bekeken. We meten bijvoorbeeld de oogdruk, we controleren het oog op beginnende vormen van cataract, ook wel staar genoemd, we kijken het hoornvlies na, maken een soort MRI-scan van het oog.

Een flink aantal testen waarmee we een uur bezig zijn en waarbij wij mensen vaak kunnen geruststellen en adviseren. Als er echt iets aan de hand is, dan is verwijzing naar de oogarts snel geregeld. Wij leggen van iedere klant een dossier aan en als iemand na een jaar of twee jaar weer komt, kunnen we de bevindingen naast elkaar leggen.

Diabetes

Bijvoorbeeld bij diabetes moeten de ogen regelmatig worden nagekeken zodat achteruitgang snel geconstateerd wordt. Dat doen we ook het liefst als er in de familie oogaandoeningen voorkomen, je houdt zo de vinger aan de pols en als het echt nodig is kun je direct beginnen met een behandeling of preventieve behandeling.”

De ooggezondheidsanalyse is er dus voor iedereen die wel eens twijfelt aan zijn of haar ogen. Wat te doen bij klachten? Mark Bril: ,,Zie je vlekken, flitsen of heb je zichtveld uitval, dan is het advies om naar je huisarts te gaan of meteen met ons een afspraak te maken. Helaas is het op dit moment zo dat de wachttijden in het ziekenhuis voor de oogonderzoeken lang zijn.

Wil je niet wachten, dan kun je altijd bij ons terecht. Helaas worden de kosten van het onderzoek bij ons nog niet vergoed door verzekeraars. Daarom bieden wij tijdens de Oogzorg 10-daagse de mogelijkheid om tegen een lager tarief de ogen te laten analyseren.”

Meer informatie: www.boddeus.nl of bel 0517-392001.