Werkboek voor scholen over expositie Abe Gerlsma in Museum Martena

FRANEKER In Museum Martena is op dit moment een overzichtstentoonstelling van het werk van Abe Gerlsma. De kunsteducatieafdeling van Museum Martena ontwikkelde bij de tentoonstelling een werkboek voor basisscholieren van groep 4 tot en met 7.

De Franeker schilder Abe Gerlsma werd 100 jaar geleden geboren. De kunstenaar en uitvinder was vader van drie dochters en een zoon. Zijn kinderen groeiden op in een groot huis in Franeker. Een huis vol met kunstwerken.

De bevlogen Abe schilderde, tekende en etste de fascinerende wereld om hen heen. Het mooie Friesland met de boerderijen, kerken en koeien. De planten en kastanjebomen in zijn eigen tuin. Hij bleef letterlijk en figuurlijk zijn leven lang dicht bij huis.

Tot in Japan

En dat bracht hem heel ver… In heel de wereld worden zijn landbouwmachines gebruikt en in Japan hangt een ets van een van de planten in zijn tuin.

PoWoW -knetter op kunst, de kunsteducatieafdeling van Museum Martena ontwikkelde bij de tentoonstelling 100 Jier Abe Gerlsma een informatief geïllustreerd werkboek voor basisscholieren van groep 4 tot en met 7. Hoe ging het eraan toe in het gezin Gerlsma? Wat betekent het als je vader kunstenaar en uitvinder is?

Schoolklassen kunnen in Museum Martena een rondleiding krijgen onder leiding van het PoWoW team. In het PoWoW-atelier op de beletage gaan de kinderen daarna in groepjes aan het werk in een eenvoudige dicht-bij-huisdruktechniek. Het resultaat is een prachtig groepspanorama. Iedere deelnemer krijgt na afloop het werkboek over Abe Gerlsma mee naar huis.