Code geel: Minder treinen en zware spits met langere files

Regio - De ANWB waarschuwt dat het woensdag op de weg glad zal worden. Ook zullen de dagelijkse files naar verwachting langer zijn dan normaal. De NS rijdt morgen met een aangepaste dienstregeling vanwege verwachte sneeuw.

De komende nacht gaat het vanuit het zuidwesten sneeuwen. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven. De code geel wordt in de nacht van dinsdag op woensdag om 2.00 uur van kracht voor Zeeland. In Groningen en Drenthe is de code het langst van kracht. De waarschuwing geldt daar tot middernacht.

Vanwege het winterweer rijden morgen 20 procent minder treinen dan op een gewone werkdag. De treinen die wel op pad gaan, worden waar mogelijk verlengd. Op veel plekken in Nederland rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Een trein die normaal iedere tien minuten rijdt, doet dat morgen elk kwartier. Waar treinen normaal elk halfuur rijden, blijft dat zo. De NS en ProRail raden reizigers aan de weerberichten goed in de gaten te houden en kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. 

Arriva past dienstregeling niet aan

De weersvoorspelling van morgen is voor Arriva geen reden om haar dienstregeling op voorhand aan te passen. Arriva heeft een winterplan klaarliggen. Dit plan bevat vele elementen die zich voorgaande winters steeds weer hebben bewezen. Juist tijdens winterse omstandigheden wil Arriva haar reizigers thuisbrengen. Daarom blijft de reguliere treindienstregeling van kracht.

Autoverkeer

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers in de nacht van 29 op 30 januari 2019 en overdag op 30 januari 2019 rekening te houden met gladheid door winterse omstandigheden. De ANWB waarschuwt dat het op de weg glad zal worden. Ook zullen de dagelijkse files naar verwachting langer zijn dan normaal.

Op de website Rijkswaterstaat Strooit laat Rijkswaterstaat live zien waar de strooiwagens rijden en waar de wagens de afgelopen 6 uur gestrooid hebben. In een oogopslag is te zien hoeveel er vandaag en dit seizoen is gestrooid en hoeveel kilometers de strooiwagens hebben gereden.