Klachten na carbidschieten bij manege Hatsum

FRANEKER - Kees Arendz (Gemeentebelangen) kwam donderdag tijdens de raadsvergadering nog even terug op het carbidschieten tijdens oud en nieuw.

,,Op Hatsum ging dit niet goed. Het was op 240 meter van een manege af, en dat zorgde voor klachten. We willen dat voortaan niet alleen vanachter het bureau wordt besloten waar mensen carbid mogen schieten, maar dat ze ook in het veld kijken.”

De reactie van de wethouder was dat er binnenkort een inventarisatie wordt gemaakt van de klachten, die met de politie en brandweer wordt besproken. ,,Ik weet niet of we de capaciteit hebben om voortaan op locatie te gaan kijken. Maar op basis van dit soort signalen zorgen we er wel voor dat het volgend jaar wél goed gaat waar dat dit jaar niet goed ging.”

Reclame- en sandwichborden

Voor het plaatsen van reclame- en sandwichborden zijn er nu alleen nog regels in Franeker en Sint Annaparochie. Het college wil de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Waadhoeke nu aanpassen zodat overal in Waadhoeke dezelfde regels gaan gelden.

Het aanvragen van een vergunning voor een reclame- of sandwichbord moet dan vier weken voor plaatsing gebeuren.

Emile Vogels van de VVD vroeg zich donderdag tijdens de raadsvergadering af hoe praktisch dat is. ,,Het moet toch niet zo zijn dat de bakker die reclame maakt voor zijn broodjes vier weken van tevoren een vergunning moet aanvragen?”

Wethouder Nel Haarsma zei dat dat soort borden gewoon toegestaan zijn. ,,Het gaat om de grotere evenementen, de dorpsfeesten en dergelijke.”