Sterk deelnemersveld bij Dutch Open Wallball

FRANEKER - Uit tien landen kwamen de deelnemers afgelopen weekend naar de Trije voor het Tiedema Dutch Open Wallball toernooi. Onder hen toppers van over de hele wereld, onder andere uit Amerika waar de sport een stuk groter is dan in Europa.

Vierentachtig deelnemers kwamen dit weekend in Franeker in actie. Zij speelden in negen categorieën hun wedstrijden, singles, doubles, dames, heren, a- en b-klasse, beginners en 45+. Deelnemers vanaf 14 jaar konden zich inschrijven.

De sympathieke Amerikaan Wally Amaro was na zes jaar weer terug in Franeker. ,,Een groots evenement, geweldig georganiseerd met sterke deelnemers. De sport is in Nederland erg gegroeid in zes jaar tijd. Vooral het aantal jonge deelnemers vind ik verrassend, goed voor de sport. Het zijn erg talentvolle jonge spelers. Ik ben ook verrast door het grote aantal kaatsmuren wat gebouwd is, we reden door Kimswerd, een klein dorp met een prachtige nieuwe muur.’’

Nederlandse roots

Was Amaro in 2012 noch oppermachtig in de single en de double, nu moesten hij en zijn maat Herman Mendez in de halve finale hun meerdere erkennen in de Spanjaarden Sacha Kruithof en Sebastian Potiez. Kruithof blijkt Nederlandse roots te hebben: ,,Mijn vader is Nederlander, maar hij is opgegroeid in Spanje. Het Nederlands beheers ik niet, wel heb ik familie wonen in de omgeving van Arnhem.’’ Amaro won wel de single finale heren A van Kruithof.

De A-finale bij de heren dubbel werd vervolgens gewonnen door de Engelse deelnemers Luke Thomson en Dan Grant. De wedstrijden in deze categorie waren een spektakel, het ging enorm snel en er werd hard en tactisch geslagen. De deelnemers kennen elkaar onderling goed en hebben veel contact via de sociale media: ,,Zo houden we elkaar op de hoogte wanneer er een toernooi ergens is waar we aan mee doen.’’

Dynamischer dan het Friese kaatsen

,,Het is een heel dynamisch spel, een stuk dynamischer dan het Friese kaatsen. Veel minder statisch’’, aldus Johannes Siegersma. Het KNKB-bestuurslid uit Berltsum won samen met Cornelis Poelstra de double in de 45+ categorie. In de finale rekenden ze af met voormalig PC-winnaar Klaas-Anne Terpstra en Abe Visser. Bij de singles was Erik Bakker de kampioen.

Bij de dames A waren Marrit Zeinstra en Anne Monfils het sterkst, zij versloegen Miranda Scheffer en Harmke Siegersma in de finale. Marrit Zeinstra pakte ook bij de singles de winst. Ze versloeg Miranda Scheffer in een spannende finale.

Sterk optreden Karel Monfils

Bij de heren B was er een prachtige tweede plaats voor Karel Monfils. Hij verloor zijn finale van de Spanjaard Emaldi. Pieter Jan Leijenaar, een ander jong talent, kwam in actie in de A-klasse. Hij eindigde in zijn poule als derde achter de absolute toppers Sacha Kruithof en Dan Grant.

In de B-doubles wonnen Cornelis Tuinenga en Wierd Baarda een mooie tweede prijs. In de finale was het Engelse duo Grace en Stradwick te sterk. Bij de beginners won Jurrit Osinga, hij versloeg Marten Leijenaar.

Scorebord

Nu is het spel voor toeschouwers nog lastig te volgen door het ontbreken van scoreborden langs het veld. Dit weekend was er een test met een klein elektronisch scorebord net boven de muur. Een grote toegevoegde waarde, het spel was op dat court goed duidelijk te volgen.

Suwarda Vis