Expositie 100 jaar Abe Gerlsma in Museum Martena

FRANEKER - - Vanaf zondag 3 februari tot en met 10 juni is in Museum Martena de tentoonstelling 100 Jier Abe Gerlsma te zien. De Franeker kunstenaar Abe Gerlsma zou 3 februari 2019 honderd zijn geworden.

Daarom heeft Museum Martena samen met de Stichting Abe Gerlsma besloten een tentoonstelling te organiseren waarin een overzicht wordt getoond van het werk van Gerlsma uit de nalatenschap die wordt beheerd door de stichting. Dat betekent dat er veel werk te zien is uit particulier bezit.

Donderjagen

Abe Gerlsma werd geboren aan ’t Noord in Franeker, Abe’s vader was een van 23 slagers die in Franeker hun vak uitoefenden. Abe Gerlsma ging naar de Mulo in Franeker, maar was zoals hij zelf vertelde, niet zo dol op school. Hij was meer geïnteresseerd in donderjagen en sport. Toen er een winter sterk ijs lag spijbelde hij een hele week. De schooldirecteur kon via de krant volgen waar Abe zijn eerste prijzen bij elkaar had geschaatst.

Na de Mulo ging hij naar de HTS in Leeuwarden om daar een studie werktuigbouwkunde te volgen. Abe was een techneut in hart en nieren, dus op deze school kwam hij beter uit de verf.

Etspers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon Gerlsma zich te verdiepen in de techniek van het etsen. Hij experimenteerde met stukjes zink uit de dakgoot. Toen dat niet het gewilde resultaat opleverde ging hij op zoek naar kennis en hij vond deze bij de befaamde etser Jan Poortenaar.

In 1942 liet Gerlsma een etspers bouwen bij Bijlsma in Franeker. Hij werd een virtuoos etser en is heel succesvol geworden met zijn fijnzinnige vierkleurenetsen. Naast het etsen legde Gerlsma zich ook toe op het schilderen. Hij liet zich vooral inspireren door het Friese landschap en het licht. Daarnaast was de historische binnenstad van Franeker een dankbaar onderwerp.

Zwaar werk

Aan het eind van Gerlsma’s leven werd de fysiek zware techniek van het etsen hem te veel, maar hij is tot op bijna het laatst van zijn leven bezig geweest met schilderen. Gerlsma was een succesvol kunstenaar die zeer regelmatig werk verkocht aan zowel particulieren als aan grote bedrijven en musea.

Tijdens de tentoonstelling 100 Jier Abe Gerlsma is een overzicht van het etswerk van Gerlsma te zien, te beginnen bij de voorzichtige probeersels uit 1940 tot aan de virtuoze kleurenetsen uit zijn latere carrière. Daarnaast toont de tentoonstelling een groot overzicht van de schilderijen van Gerlsma, met een hoofdrol voor het landschap en de beelden van de fraaie Franeker binnenstad.

Zondag 3 februari wordt de honderdste verjaardag van Abe gevierd met gratis taart voor iedereen die een kopje koffie of thee bestelt in het museumcafé.