Harlinger Oepke Smit (100) nog altijd ‘gouden ridder op de weg’

HARLINGEN - Oepke Smit uit Harlingen viert woensdag 23 januari zijn 100ste verjaardag. Hij wordt namens de gemeente Harlingen gefeliciteerd door wethouder Harry Boon. Smit is gezond en kruipt als oud-beroepschauffeur nog graag achter het stuur van zijn auto.

Oepke Smit is geboren op 23 januari 1919 in Witmarsum maar verhuisde al snel met zijn ouders naar Pingjum. Hij begon daar op zijn 12de te werken bij een boer, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat.

Vlak voor de oorlog moest hij in dienst. Hij werd gelegerd bij de grens in Overijssel. Toen Nederland zich had overgegeven keerde hij terug naar Pingjum, waar hij weer aan het werk ging.

Beurtschipper

Na de oorlog ging hij werken als beurtschipper bij Wietse Sieswerda en vervoerde hij goederen naar Leeuwarden. Al gauw kwam er een vrachtauto, een T-Ford. Smit werd chauffeur van de beurtdienst naar Leeuwarden.

Nadat het bedrijf was overgenomen door Douwe Sieswerda kwamen er grotere vrachtauto’s en een truck met aanhanger. Het vervoer werd uitgebreid naar de hele Benelux: Smit reed met aardappelen naar België en leverde allerlei vracht af in heel Nederland.

Bietencampagne

Vaste prik was het rijden van suikerbieten naar Groningen, lange dagen maar Oepke Smit vond het een mooie tijd. Zo moest je er om denken dat je niet te veel bieten laadde want de politie stond je op te wachten.

Gouden ridder

Smit reed meer dan 30 jaar schadevrij. Hij werd daarvoor onderscheiden ‘gouden ridder’ op de weg. Zijn laatste vrachtauto was een Scania waar hij zeer trots op was. De laatste jaren tot zijn pensionering werkte hij bij FLC te Franeker.

In 1946 trouwde hij met Ruurdtje Hiemstra. Samen kregen ze twee kinderen, Anke en Eize, vier kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Eind jaren 90 verhuisden ze naar het verzorgingshuis Almenum in Harlingen en woonden daar naar alle tevredenheid. Het paar kende ook verdriet. In 2003 overleed hun dochter op 57 jarige leeftijd. Op de dag dat ze in 2006 60 jaar getrouwd waren werd zijn vrouw ziek. Ze overleed 5 maanden later. Zware tijden.

Ondanks dit grote verlies is hij de man gebleven die hij nu is: positief, belangstellend en zeer gewaardeerd. Hij is gezond, rijdt nog graag op de fiets en in de auto. Zijn eeuwfeest viert hij met zijn dierbare familie en vrienden.