Internationale toppers op Tiedema Dutch Open wallballtoernooi

FRANEKER - Het Tiedema Dutch Open is toe aan zijn zesde editie. Voorheen vond dit wallballtoernooi plaats in november, maar het is verplaatst naar het laatste weekend van januari om verschillende Europese toernooien beter de spreiden over het kalenderjaar.

In totaal zullen in het weekend van 26 en 27 januari zo’n 80 spelers uit Amerika en Europa in actie komen in De Trije in Franeker. Daarbij onder anderen de Amerikaanse semi-profs Herman Mendez en Wally Amaro.

Zij behoren tot de top tien van het Amerikaanse wallball en zullen deelnemen aan het Tiedema Droogtechniek Dutch Open 2019. Andere deelnemende topspelers zijn Dan Grant en Luke Thompson (UK), Sacha Perelló Kruithof (ESP), Sebastien Potiez, Appoline Potiez, Sarah Clement (BEL), Tjisse Steenstra, Hans Wassenaar, Kees v.d. Schoot, Anne Monfils, Marrit Zeinstra en Harmke Siegersma.

Eerste toernooi

Op 16 en 17 november 2013 organiseerde de KNKB het eerste Dutch Open. Samen met de Belgium Open waren dit destijds de eerste twee Europese wallball toernooien. Inmiddels zijn er jaarlijks zo’n zes Europese wallball toernooien en bestaat er de European 1-Wall Tour.

Deze organisatie is in het leven geroepen om te komen tot een uniform wedstrijdformat, een daarbij behorende ranking en afgestemde wedstrijdagenda. Deze ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat de Tiedema Dutch Open sinds deze editie op een ander moment plaatsvindt dan de vijf voorgaande edities.

Enkel- en dubbeltoernooi

Tijdens het Tiedema Dutch Open 2019 wordt er een enkel- en dubbeltoernooi gespeeld. De aangemelde spelers worden op basis van de ranking van de European 1-Wall Tour ingedeeld in de A of B categorie. In de A categorie spelen de 16 hoogst gerangschikte spelers en speelsters van de European 1-Wall Tour.