Planetarium interessant studieobejct voor internationale wetenschappers

FRANEKER - De afgelopen dagen heeft een groep internationale wetenschappers zich gebogen over Eise Eisinga en zijn planetarium.

Door het eerder verrichte onderzoek naar Eisinga, ter voorbereiding van de nominatie voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, is een beter beeld ontstaan van de persoon Eise Eisinga en het unieke karakter van zijn planetarium. Hierdoor is het planetarium ook voor internationale wetenschappers een interessant studieobject geworden.

Visie

Zij waren in Franeker uitgenodigd om vanuit hun vakgebied hun visie te geven. In een aantal presentaties en discussies en vanuit diverse invalshoeken is Eisinga geplaatst in een bredere historische context. Door deze internationale vergelijking is er een beter beeld ontstaan en meer kennis verkregen over het belang van Eisinga en zijn planetarium.

Komend jaar zullen de resultaten van deze workshops verwerkt worden in een wetenschappelijk artikel, dat een belangrijke ondersteuning zal vormen voor de verdere voorbereiding op de indiening van het einddossier aan de UNESCO.