Prijs voor biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl

ROTTERDAM - De Biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl eindigde in de top 3 van meest innovatieve projecten op de Infra- en Techniekbeurs InfraTech in Rotterdam. Het samenwerkingsverband ‘Innovatie-atelier’ van Friesland, Groningen en Drenthe won de eerste prijs op het gebied van vernieuwende samenwerking.

Het Innovatie-atelier is een samenwerkingsverband van de noordelijke provincies met Bouwend Nederland en Koninklijke NL-Ingenieurs en de waterschappen. Doel is innovatie in de infra-sector meer ruimte te geven. Concreet resultaat van deze samenwerking is het fietspad langs de N355 bij Tytsjerk met een duurzame ‘white topping’ betonlaag.

Brug van hars en vlas

De biocomposiet fietsbrug bij Ritsmasyl is de eerste in zijn soort in het openbare wegennet. De brug is gemaakt van vlas en 80 procent natuurlijk hars en heeft een beweegbare vrije overspanning van 22 meter. Inclusief de opritten telt de brug 66 meter bio-wegdek. De ingebruikname is in het najaar.

Bij het fietsbrug-project DRIVE wordt gewerkt in een gemeenschappelijk bouwteam. De provincie en de marktpartijen zijn samen met GreenPAC (samenwerking hogescholen) en TU Delft, Leuven en Osnabrück als team aan de slag gegaan met het ontwerpen van de brug.

De brug is ook genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2019.