Zwaar werk hoort gewoon bij Fries kampioen bankdrukken 70-jarige Rudolf Hak

FRANEKER - Rudolf Hak (70) werd in november Fries Kampioen bankdrukken in de Master 5-categorie. En dat terwijl hij enkele jaren geleden, na een onverwachte wending in zijn leven, nog dacht dat hij deze sport niet meer zou kunnen beoefenen.

Ga ik voor de 130 kilo, of niet? Dat was de vraag die Rudolf Hak zichzelf stelde tijdens het Fries Kampioenschap bankdrukken van dit jaar, bij ‘sterkste man’ Wout Zijlstra in Folsgare. Hij weet wat hij in huis heeft. In Sportcentrum Bloemketerp lukt het hem regelmatig om bij het bankdrukken 130 kilo omhoog te drukken. Maar dat is in de sportschool. Een Fries Kampioenschap voelt toch net even wat anders.

Hij besloot het rustig op te bouwen. Eerst 110, wat prima lukte. Ook de 115 ging goed. De 120 werd pittig, maar lukte ook. Normaal heb je drie beurten bij een bankdrukwedstrijd, maar in de Master 5-klasse voor mensen van zeventig jaar en ouder, komt daar nog een vierde bij. De laatste kans om 130 kilo omhoog te drukken. Maar zou hij dat verknallen, dan zou hij hoe dan ook verliezen. Hij dacht na, en nam het zekere voor het onzekere. 125 kilo. Tot zijn grote geluk was dat voldoende, en schreef hij het kampioenschap op zijn naam. Een mooie prestatie, zoals hij er al veel heeft neergezet.

Vrij en blij

Als er iets steeds terugkomt in het leven van Hak, dan is het wel zwaar werk. Hij is altijd iemand geweest die graag actief is. School? Dat trok hem niet. Dus ging hij op zijn veertiende al aan het werk in een houtfabriek. Hij droomde echter van de zeevaart. Water, dat stond voor hem gelijk aan vrijheid en blijheid. ,,Ik fietste op een dag naar de houtfabriek, maar toen ik door de poort was gereden, keerde ik weer om en ging ik weer naar huis. Mijn moeder vroeg waarom ik zo vroeg thuis was. Ik zei: dat werk is niets voor mij.”

Hij slaagde erin om bij de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij aan de slag te gaan. Schoonmaken, en tal van andere klussen uitvoeren aan boord. ,,Zo ben ik begonnen, en zo ben ik ook afgezwaaid.” Daarna ging hij aan de slag in de wegenbouw en bij aannemers. Stenen sjouwen, cement maken, steigers schoonmaken; allemaal lichamelijk werk. ,,Ze zeggen nu: dat is allemaal veel te zwaar werk. Maar in die tijd was het normaal.”

Unieke prestatie

Sowieso vond Hak het mooi om zijn spieren te kunnen gebruiken. Hij schreef zich rond zijn 35ste in bij de sportschool. Op de bromfiets reed hij van zijn toenmalige huis in Reduzum naar Leeuwarden, om daar te gaan bankdrukken. ,,De schouders, biceps en borst trainen. Een ander heeft weer meer met voetbal, maar ik vind het mooi om hiermee bezig te zijn, om mijn grenzen te verleggen.” Hij ging er meerdere dagen in de week naartoe. Toen hij in Sexbierum kwam te wonen, trainde hij bij Shape. Later stapte hij over naar Sportcentrum Bloemketerp.

Meer over Rudolf Hak in de papieren krant van woensdag 16 januari.