Regenboog wappert voor stadhuis Harlingen

HARLINGEN - In tal van dorpen en steden wappert de regenboogvlag als statement tegen de omstreden Nashville-verklaring. Donderdagmorgen heeft burgemeester Roel Sluiter van Harlingen samen met bode Henk Jan Cornelisse de symbolische vlag ook gehesen voor het stadhuis.

In de Nashville-verklaring wordt uiteengezet hoe christenen zouden moeten omgaan met het huwelijk, seksualiteit en het geloof. In een van de passages worden homoseksuele relaties afgewezen evenals het transgenderisme en genderneutraliteit. Het document werd in 2017 in de VS gepresenteerd tijdens de Southern Baptism Convention.

De verklaring is ondertekend door tal van (oud-)predikanten van verschillende kerkelijke stromingen en prominenten van met name de orthodox-protestantse kerk, maar onder meer ook door SGP’er Kees van der Staaij. Ook twee docenten van de VU in Amsterdam hebben hun handtekening gezet onder wat ook het ‘homohaatmanifest’ is gaan heten.

Tal van prominenten en politici en onder andere ook de Friese classis van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben zich gedistantieerd van de omstreden verklaring.