Kunstwerk De Sipel krijgt nieuw plekje bij ingang van Deinum

DEINUM - De Sipel, het kunstwerk gemaakt door Ids Willemsma uit Easterwierrum, krijgt een nieuw plekje in de Spoorstrjitte bij de ingang van Deinum. Eerdere locaties van het kunstwerk leidden tot tot discussie in het dorp.

Oorspronkelijke stond De Sipel op de hoek van de Sint Janswei en de Spoorstrjitte in Deinum. De locatie van het kunstwerk van cortenstaal, ook nadat het was verplaatst, kon niet ieders goedkeuring wegdragen.

Na overleg met het bestuur van dorpsbelang en kunstenaar Ids Willemsma werd besloten op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Bram Bonnema, oud-wethouder van Franekeradeel en Littenseradiel, begeleidde de verplaatsing van het kunstwerk. Gezien de eerdere discussie over de locatie leek het alle partijen verstandig om hem als onafhankelijk procesbegeleider aan te trekken.

Vergunning

Ids Willemsma maakt nu een ontwerp voor de inrichting van de beoogde locatie, zodat zijn kunstwerk goed tot zijn recht komt. Dorpsbelang kan daarna een omgevingsvergunning aanvragen, die nodig is om De Sipel op de nieuwe locatie neer te zetten. Het kunstwerk is tijdelijk in opslag.

De Sipel verwijst naar de ui-vormige torenspits van Deinum, bekend van het Fryske liedje ‘Yn Deinum stiet in sipel op ‘e toer. De sipel is in 1589 op de toren geplaatst. Het kunstwerk is geplaatst ter herinnering aan het 100-jarig bestaan van dorpsbelang De Eendracht.