Staking bij metaalbedrijven in Harlingen en Winsum

HARLINGEN - Medewerkers van onder andere Miedema de Wulf in Winsum, Icon Yachts en Damen Shiprepair in Harlingen, De Vries Makkum en Thecla Bodewes Shipyards in Harlingen staken donderdag 10 en vrijdag 11 januari voor een betere cao.

De metaalstakingen van FNV Metaal en CNV Vakmensen gaan door nu er nog geen akkoord is bereikt voor de cao metalektro. In Nederland nemen vandaag 5500 stakers deel aan Gelukkig Nieuwjaarstaking. De metaalwerkers willen een goede loonsverhoging en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren, goede opleidingsmogelijkheden en afspraken over duurzame inzetbaarheid.

In de regio’s Rotterdam, Limburg, Noord-Friesland, Zwolle, Deventer, Nijmegen en Utrecht wordt 48 uur lang gestaakt, in Drenthe leggen de metaalwerkers 24 uur hun werk neer voor een goede cao.

Onderhandelen

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: ,,De metaalwerkgevers willen nog steeds geen breder mandaat geven om aan hun werknemers een fatsoenlijke cao te kunnen bieden en ze komen niet verder dan 2,9% loonsverhoging per jaar. Daarom laten opnieuw de metaalwerkers van zich horen. Ik hoop dat de werkgevers stoppen met druk zetten op stakende medewerkers en in plaats daarvan hun wil om eruit te komen aan de onderhandelingstafel laten zien.’’

Joost van Egmond, actieleider van CNV Vakmensen: ,,Met de acties van deze week, tegelijkertijd op meerdere plekken in Nederland, gaan we een nieuwe fase in. De acties gaan onverminderd door, nu de FME de weg compleet kwijt lijkt te zijn. We roepen de metaalbedrijven in het land op om hun verstand te gebruiken en geen spelletje met werknemers te spelen.’

De stakingen in de metaal zijn al sinds de zomer van 2018 bezig. Dinsdag bleek tijdens informeel overleg met de FME dat er nog steeds onvoldoende bereidheid is om eruit te komen.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal.