Thijs Span en echtpaar Kooistra ‘Sterren van Waadhoeke’

FRANEKER - – De ster van Franeker is in Franeker al vele jaren een begrip. Ieder jaar benoemde de stichting tijdens de nieuwjaarsreceptie een inwoner van Franeker tot ‘Ster van Franeker’ sinds 2015 ook een ‘Junior Ster’ voor jongeren onder de 23 die vrijwilligerswerk verrichten of zich op een andere manier verdienstelijk hebben gemaakt.

Na de totstandkoming van de gemeente Waadhoeke is besloten dat de uitverkiezing vanaf nu voor alle inwoners van de gemeente Waadhoeke zal zijn. De naam is dan ook gewijzigd in ‘Ster van Waadhoeke’. een initiatief van de Stichting Ster van de Elf Steden en de gemeente Waadhoeke.

Naast de eretitel ontvangt de Ster een zilveren lepel met inscriptie die speciaal voor dit initiatief is ontworpen. De Junior Ster ontvangt een fraai vormgegeven horloge.

Thijs Span Junior Ster

Thijs Span uit Franeker werd tot Junior Ster gekozen. Volgens de jury is hij super enthousiast, staat voor iedereen klaar, is altijd goedlachs en is hij altijd bereid te helpen bij het organiseren van evenementen. De jonge Franeker is al een aantal jaren voetbalscheidsrechter en zet zich in voor het Sinterklaasfeest in Franeker.

Al sinds zijn dertiende als vrijwilliger, sinds kort ook als bestuurslid ,,Ik vind het geweldig, ik werd gebeld met de vraag of ik vanavond kon komen. Erg leuk om deze waardering te krijgen, ik doe het graag. Iets voor Franeker doen, vind ik leuk, ik heb er veel plezier in. Heerlijk om een mooi Sinterklaasfeest voor de kinderen te organiseren.’’

Jan en Josefien Kooistra

De Ster van Waadhoeke ging naar Sint Jacobiparochie, naar Jan en Josefien Kooistra die zich al ruim veertig jaar in zetten voor de loopsport. Jan op de voorgrond, echtgenote Josefien als stille onmisbare kracht achter de schermen. Samen organiseren ze hardloopwedstrijden, minstens 65 per jaar, samen werden ze Ster van Franeker voor hun tomeloze inzet. Kort geleden vierde het echtpaar hun vijftigste huwelijksdag.

Enige tijd geleden werd hun wereld op de kop gezet toen bij Jan prostaatkanker werd geconstateerd. Maandag moest Kooistra naar het ziekenhuis: ,,Ze hadden de waarden gemeten, die waren wat omlaag gegaan, daar was ik zo blij mee, dat is zo belangrijk! En vandaag beleven we dit, wat geweldig. We zijn er erg blij mee.’’