Eerste SUP Clean Up van 2019 in Franeker

FRANEKER - Een groep van acht SUP-pers heeft zaterdag zwerfafval in de Franeker grachten en uit de rietkragen opgeruimd.

In Franeker werd het startsein gegeven van SUP Clean Up 2019 in Nederland. In tal van steden combineren SUP-pers dit jaar hun watersporthobby met het streven naar een beter en schoner milieu.

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd wordt zo onder andere gestreden tegen vervuiling en het vele plasticgebruik. SUP Clean Up is jaren geleden begonnen in Kaapstad.

De actie in Franeker vond plaats in samenwerking met SUP Away Grou. SUP staat voor Stand Up Paddling, staand op een plank die iets breder is dan een surfplank en daardoor stabieler, bewegen de sporters zich met behulp van een peddel voort.

Nadat wethouder Jan Dijkstra vanaf het terras van Stadsherberg Franeker het startsein had gegeven, ging een achttal vrijwilligers gewapend met grijpers, plastic zakken en manden het zwerfafval te lijf.

Staand of knielend op hun SUP konden zij alle blikjes, plastic en andere rommel verzamelen, terwijl dat vanaf de kant lastig of niet mogelijk is.

Wethouder Dijkstra waagde zich ook op een extra stabiel supboard en viste menig blikje, flesje en plastic zak uit het water.

Dijkstra toonde zich zeer content met de actie: ,,We zijn nog maar even bezig en kijk eens wat er nu al in de manden ligt. Waar opgeruimd is, oog het meteen een stuk schoner en netter. Dit soort acties zijn een hele goede zaak, zwerfafval is een groot probleem. Waar zwerfafval ligt, wordt er al snel meer bij gegooid. Als het schoon is, moet je een hele ‘held’ zijn om het eerste stuk vuil neer te gooien. We zien dat het echt helpt, waar regelmatig schoon wordt gemaakt, wordt na verloop van tijd minder vuil neer gegooid.’’