Achlumers jagen Wetterskip op kosten met vochtige doekjes in toilet

ACHLUM - Het rioolgemaal in Achlum moet om de drie maanden extra worden gereinigd. Oorzaak? Achlumers spoelen vochtige doekjes door het toilet.

Wetterskip Fryslân heeft via dorpsbelang inwoners van Achlum gevraagd om voortaan schoonmaakdoekjes, babydoekjes en gezichtsreinigingsdoekjes niet meer door het toilet te spoelen, maar na gebruik in de grijze container te gooien.

Het gemaal in Achlum moet namelijk om de drie maanden worden gereinigd omdat het ernstig vervuild is. Elke keer een extra kostenpost van ongeveer duizend euro. Wetterskip gaat ervan uit dat de vochtige doekjes in Achlum door het toilet worden gespoeld, omdat het probleem zich niet voordoet in voorliggende gemalen in Witmarsum, Pingjum, Zurich en Kimswerd.

Volgens een woordvoerder van Wetterskip Fryslân is het een probleem dat zo nu en dan de kop opsteekt. ,,Geen idee waar het van komt, maar dan is er ineens een hoos van die doekjes die door de wc worden gespoeld. Het weefsel van dergelijke doekjes is te sterk waardoor het in gemalen niet of nauwelijks uit elkaar kan worden getrokken en deze vastlopen. Vooral de Swiffer-doekjes zijn het ergst.’’

,,Het is ook wel verwarrend omdat sommige producenten van die vochtige doekjes op de verpakking zetten dat ze door het toilet mogen worden gespoeld. Mensen zijn zich er dan niet van bewust dat het problemen voor ons oplevert.’’