Lovende juryrapporten genomineerden Ster van Franeker en Junior Ster

FRANEKER - Voor de jaarlijkse verkiezing Ster van Franeker en Junior Ster was weer een groot aantal mensen genomineerd.

Voor de Ster van Franeker waren dat naast winnaar Bertjan Bloemsa: Minka Smit en Annelies van Ruiswijk. Zij is voorzitter van buurtvereniging Arkens, maar als actieve vrijwilliger is zij al meer dan veertig jaar bij deze buurtvereniging betrokken. Ook bij de Buurtfederatie steekt zij de handen uit de mouwen. Smit is vrijwilliger in Museum Martena en in de Froonackerflat. Voor de Junior Ster waren naast winnaar Remco Metselaar genomineerd: Lionel Baks en Isabella Nawa Roman en Frederiek Boekema. Met de nominatie van Nawa Roman en Boekema werd een link gelegd met de activiteiten rondom de crisisopvang van de vluchtelingen in sporthal De Trije in oktober. Het waren niet alleen deze twee dames die de gehele week aanwezig waren in De Trije, wel waren het de twee jongsten. “Met het nomineren van deze jeugdige helpers wil de Stichting Ster van de Elf Steden dan ook allen die daarbij betrokken waren hartelijk dank zeggen.” Baks werd genomineerd vanwege werkzaamheden voor onder andere de Samenloop voor Hoop, Sinterklaas, Kerst en diverse andere activiteiten. “Een aanmoediging in de vorm van deze nominatie is dan ook op zijn plaats.”

Bertjan Bloemsma en Remco Metselaar

Bloemsma kreeg de Ster, omdat hij volgens de jury: “Door zeer velen wordt ervaren als een waardevolle kracht voor de Franeker gemeenschap. Naast zijn baan als medewerker Gebiedsteam Franekeradeel, waar hij inwoners helpt met het (opnieuw) op de rit krijgen van hun leven, onduidelijkheden oplost en steun verleent, zet hij zich vol overgave in onder andere als voorzitter van de commissie die de jaarlijkse Sinterklaasoptocht organiseert en is actief bij de organisatie van de kerstactiviteiten, de zeepkistenraces en de Agrarische Dagen. Ook zijn medewerking en betrokkenheid bij de 'Samenloop voor Hoop' in het afgelopen jaar moeten in dit verband worden genoemd. De ceremonies (opening, kaarsen- en slotceremonie) bij dit gebeuren ten bate van het KWF droegen duidelijk zijn stempel. Hij wordt ervaren als een echte 'teamplayer' die op een humoristische en strakke manier van 'managen' een ieder kan motiveren.” Over Metselaar zei de jury: “Remco is een inwoner van onze gemeente die meer doet voor de sport - en dan met name het voetbal - dan van een vrijwilliger mag worden verwacht. 'Onherroepelijke en tomeloze inzet voor de Sportclub Franeker in meerdere functies', zo lezen we in de aanbevelingen voor deze enthousiaste jongeman die als stagiair werkzaam is bij De Skûle en zich in de toekomst graag wil blijven inzetten voor jeugdigen die gevaar lopen aan de kant te moeten blijven staan. Een ideaal dat gestimuleerd dient te worden.”

Namen op de foto

Op de foto achterste rij van links naar rechts: Piter Bakker (Ster van vorig jaar), Annelies van Ruiswijk, Remco Metselaar Bertjan Bloemsma, Robert Jansen en Minka Smit. Voorste rij van links naar rechts: Frederiek Boekema, Isabella Nawa Roman en Lionel Baks.