Willem Barentszwerf doet nieuwjaarsviering op Nova Zembla herleven

Harlingen - Naar aanleiding van een notitie in het journaal van Gerrit de Veer over de viering van Driekoningen tijdens de overwintering op Nova Zembla was de Barentszwerf aan de Nieuwe Willemskade in Harlingen zondag het toneel van muziek, verhalen, pannenkoeken, soep en wijn.

Op 5 januari 1597 schreef Gerrit Veer in zijn dagboek in het Behouden Huys op Nova Zembla: ‘Na het zware werk van die dag bedachten we dat het Driekoningen moest zijn. We vroegen de schipper toestemming om het feest te vieren, om ons treurig bestaan wat op te fleuren.’ De sfeer van toen wilde de Barentszwerf het publiek laten ervaren. Zo'n zestig mensen bezochten de middag. Kinderen konden onder leiding van voormalig longarts Dick Huges zelf een armband van scheepstouw vlechten. Door de wat barre weersomstandigheden, hoe toepasselijk misschien ook, kon het geplande  kolf, een oud-Hollands buitenspel, niet worden gespeeld. Maar binnen waren er volop activiteiten. Er werden pannenkoekjes en soep geserveerd, met koffie en een drankje, waren er verhalen, een kleine tentoostelling van gereconstrueerde kleding uit de zestiende eeuw en muziek van Dets Laif. Dat duo bestaat uit de vrijwilligers Henk en Erna Roodbergen.

Crowdfunding

De Barentzswerf trok zelfs uit het westen publiek van geïnteresseerden, die via het crowdfunding programma het initiatief ondersteunden en nu met eigen ogen de vorderingen in de bouw van het schip kwamen bekijken.