Gemeente Franekeradeel op zoek naar jonge stembureauleden

FRANEKER - De gemeente Franekeradeel is op zoek naar nieuwe stembureauleden.

Franekeradeel wil graag verjonging van de leden, zodat kandidaten in 2016 met het referendum kunnen profiteren van de ervaring van de 'oude rotten' in het vak. De gemeente heeft al jaren een trouwe achterban van stembureauleden en is hen daar erg dankbaar voor. Met het oog op 2017 zegt de gemeente graag te willen inzetten op verjonging en nieuwe aanwas. Er zijn namelijk twee verkiezingen in dat jaar: gemeenteraadsverkiezingen en verkiezingen voor de Tweede Kamer. Een trouwe groep mensen doet het werk al jaren en is daardoor zeer ervaren. Als er bijvoorbeeld in 2017 stembureauleden zouden uitvallen ontstaat er geen 'gat' en heeft Franekeradeel voldoende reserve stembureauleden. Namens de gemeente zijn bij verkiezingen Marijke Rosier en Annie Klijnstra samen met hun andere collega’s verantwoordelijk voor het regelen van alle zaken rondom verkiezingen in Franekeradeel. In dit artikel vertellen zij over hun taken, als er verkiezingen zijn in de gemeente. Rosier is senior medewerker Publiekszaken bij de gemeente Franekeradeel. Klijnstra werkt eveneens voor publiekszaken. Rosier: “We willen een eventueel gat voor zijn door nu al actief te werven voor een poule van mensen die beschikbaar willen zijn voor dit werk. Het tellen van uitgebrachte stemmen hoort er uiteraard bij. Maar dat is pas aan het einde van de dag.” Ook voor het tellen van de stemmen wordt er een en ander verwacht van de leden. Zo is een stembureaulid samen met twee andere leden verantwoordelijk voor het goed laten verlopen van de verkiezingsdag op één van de veertien stembureaus. De zittingstijden zijn in twee blokken. Dat betreft een ochtend- en een middagdeel. Wie kiest voor alleen een ochtend, moet na 21.00 uur wel terugkomen om mee te helpen bij het tellen van de stemmen.

Instructiebijeenkomst

Rosier: “Van tevoren wordt de leden op een instructiebijeenkomst duidelijk gemaakt wat er precies van hen wordt verwacht. Iedereen met een MBO werk- en denkniveau en het leuk vindt om mensen te ontmoeten kan zich aanmelden. Als je maatschappelijk betrokken bent dan is dit zeker een pre om je aan te melden.” Hoewel het werk als stembureaulid vrijwillig is, staat er wel een vergoeding tegenover. Dat is momenteel veertien euro per uur. Overigens heeft de gemeente niet een precies aantal nieuwe leden in gedachten. Rosier: “We willen eigenlijk een poule van beschikbare mensen creëren waaruit we kunnen putten. Op die manier zit je niet altijd met dezelfde mensen op het stembureau. Mocht je dan een keer niet kunnen, dan kan wellicht iemand anders van de poule wel.” “Als mensen denken ‘dit kon wel iets voor mij zijn’, dan nodigen wij hen graag uit voor een oriënterend gesprek”, zegt Rosier. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar naar info@franekeradeel.nl.

Voldoening

In de Franeker Courant van deze week staat op de gemeentepagina overigens ook een oproep met informatie. Daar kunnen belangstellenden alle informatie lezen. Rosier: “Wij hopen er natuurlijk op dat mensen zich spontaan melden. Ik weet uit ervaring dat het een drukke en enerverende dag kan zijn, maar dat de voldoening aan het einde van de dag groot is. Dat heb je dan toch maar weer mooi met elkaar gedaan.”