CMV De Bazuin viert 90-jarig bestaan met concert in de Harnehal

TZUMMARUM - De Bazuin viert 5 maart vanaf 20.00 uur haar negentigjarig bestaan met een jubileumconcert in de Harnehal in Tzummarum. Onder leiding van Marten Miedema speelt de Tzummarumer fanfare dan een programma vol herinneringen aan alle hoogtepunten uit de verenigingsgeschiedenis.

Aan dit concert verlenen de Limburgse liedjeszanger Gé Reinders en het combo van Wiebe Kaspers ook hun medewerking. Met Reinders heeft De Bazuin een bijzondere en langdurige band. In 2000 trad De Bazuin met hem op in het televisieprogramma Kopspijkers. Later waren zij samen te gast in het televisieprogramma Kunststof TV, mede vanwege de Edison Award die Reinders ontving in de categorie Wereldmuziek voor de cd ‘Bloas mich ’t landj door’. Ook traden zij samen op in een avondvullend programma in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Kaspers is een jonge getalenteerde Friese musicus die afgelopen winter en voorjaar samen met Sieb van der Ploeg en Reinders op tournee was door Nederland. Het is de tweede keer dat zijn combo met De Bazuin in de Harnehal optreedt.

Bloeiende fanfare

CMV De Bazuin Tzummarum is een bloeiende fanfare met ondertussen 55 muzikanten in de hoofdmacht. De Bazuin heeft een eigen opleidingsorkest, onder leiding van Syde van der Ploeg, met ongeveer vijftien leden. In de beginjaren speelde De Bazuin in de laagste divisie. Ten tijde van één van de emigratiegolven, eind jaren veertig, hing het voortbestaan van de muziekvereniging aan een zijden draadje doordat vele leden een betere toekomst zochten op andere continenten. Deze barre episode is beschreven in het boek ‘Het Wrede Paradys’ van de Friese auteur Hylke Speerstra. Vanaf begin jaren negentig speelt De Bazuin Tzummarum in de eerste divisie. Tijdens het open Nederlands Fanfare kampioenschap van 2015 behaalde de Friese fanfare de derde plaats en mag zich op haar negentigste verjaardag officieus Fries kampioen noemen in de hoogste amateurdivisie.