‘Terugkeer poorten op Bolwerk zou pure aanwinst zijn voor Franeker’

FRANEKER - De Vrienden van de stad Franeker en architect Aad Hoogeveen zouden de terugkeer van de historische poorten op het Bolwerk toejuichen. Er wordt achter de schermen al druk bekeken wat de kosten zouden bedragen, hoe de financiering rond te krijgen en of er voldoende draagvlak is.

“Dat is het proces wat nu gaande is. Het hele verhaal bevindt zich dus in een pril stadium”, zegt Hoogeveen. Hij is namens Hoogeveen Architectuur Infrastructuur uit Harlingen betrokken bij Franeker Waddenpoort. “Ik denk zeker dat de poorten een aanwinst zijn voor de Bolwerken. Als je zoiets historisch tot leven kunt wekken, dan zou dat Franeker verder versterken. Vergelijk het maar met de Waterpoort die als herkenning geldt voor Sneek. Die rol zouden de poorten op het Bolwerk voor Franeker kunnen hebben.” Hoogeveen zegt in zijn hoofd al te kunnen visualiseren hoe de poorten er uit zouden kunnen komen te zien. Die zouden wat hem betreft bijvoorbeeld gedeeltelijk of in zijn geheel worden opgebouwd of in een moderne jas gegoten kunnen worden. Dat heb ik bij de betrokkenen ook aangegeven. Maar dan moet eerst bekend zijn welke koers wordt gevaren. In dat geheel zijn de Vrienden van de stad Franeker denk ik een belangrijke schakel.”

Sympathie college

De fundamenten van de poorten kwamen tevoorschijn bij de bouw van de aanlegsteigers bij het Bolwerk. Om een eventuele toekomstige terugkeer van de poorten niet in de weg te zitten en vanwege de archeologische betekenis zijn de fundamenten bewaard gebleven. Dat tot grote vreugde van de Vrienden van de stad Franeker. Die stuurde over de poorten een kleine twee weken geleden een brief aan de FNP. Die stuurde op haar beurt weer een ingezonden brief naar onder andere de Franeker Courant met een pleidooi voor de wederopbouw van de poorten. “Wij zijn blij dat de politiek het nu ook heeft opgepakt”, zegt Jan Pieter Verhoog. Hij is bij de Vrienden verantwoordelijk voor bouwzaken. “Wij hebben er ook al over gesproken met de gemeente. Wat wij begrepen is dat er bij het college van B&W van Franekeradeel sympathie is voor het idee, maar dat het nog geen project is. Onze wens is er in elk geval. De belangstelling bij de gemeente ook.”