Wereldtop actief bij Fries dammen in Franeker

FRANEKER - Internationaal schaakgrootmeester Vasyl Ivanchuk uit de Oekraïene, wereldkampioen internationaal dammen Alexander Georgiev uit Rusland en wereldkampioen checkers Michele Borghetti uit Italië doen van 15 tot en met 20 maart mee aan het Fries damtoernooi in Franeker.

In totaal doen er zesentwintig internationale en Friese dammers mee aan het tweede Fryslân open van 16 tot en met 18 maart. Meer dan het dubbele aantal deelnemers wordt verwacht voor het kwalificatietoernooi en het aansluitende eerste officiële wereldkampioenschap FRYSK! op 19 en 20 maart. De loting voor het toernooi is op 15 maart om 20.00 uur in De Bogt fen Guné. Vervolgens wordt er op woensdag tot en met donderdag vanaf 9.30 uur gedamd voor het Fryslân open op het tallship Mare Frisum en de klipper Panta Rhei. De finales zijn op vrijdag vanaf 19.30 uur in het Raadhuis en op zaterdag vanaf 9.30 uur. De wedstrijden voor het WK FRYSK! zijn op zaterdag vanaf 9.30 uur in Theater De Koornbeurs en op zondag vanaf 10.00 uur in het Raadhuis. Burgemeester Van Zuijlen reikt rond 17.00 uur de prijzen uit van deze wedstrijd.

Variant damsport

Het Fries Dammen is een eeuwenoude variant van de damsport, die lange tijd in de afzondering van het noordelijke platteland is beoefend. Overigens niet alleen in Fryslân, maar ook in Noord-Holland en Groningen werd het spel gespeeld. En door de handelscontacten van de Friese schippers in de zeventiende en achttiende eeuw was de sport bekend in Engeland, Scandinavië en de Baltische staten.